Śródziemnomorska zupa warzywna

Tagi: ,

Tym razem postawiłem na nieco inną wersję jednej z najpopularniejszych polskich zup, czyli jarzynowej. To zupa warzywna w zupełnie nowym, śródziemnomorskim wydaniu. Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim żywe i intensywne kolory, dlatego zupa warzywna pełna jest pięknych barw oraz smaków – pomidorów, białej fasoli, pieczonej papryki i warzyw korzeniowych. Całość uzupełniają przyprawy, świeże zioła i pieczony czosnek, które nadają śródziemnomorskiej zupie warzywnej niezwykłego aromatu.

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego Winiary
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 3 kolorowe papryki
  • 100 g pora
  • 200 g selera
  • 400 g pomidorów pokrojonych, bez skórki w puszce
  • 240 g białej fasoli z puszki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kilka gałązek świeżych ziół, np. oregano lub tymianku

Przygotowanie:

  1. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku w całości.
  2. Warzywa skrop solidnie oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika.
  3. Cebulę i por drobno posiekaj. Marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a seler w kostkę.
  4. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por. Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw – marchewki, pietruszkę i seler. Smaż przez 3-4 minuty.
  5. Podsmażone warzywa zalej bulionem jarzynowym i gotuj przez ok. 15 minut.
  6. Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, następnie pokrój je w większą kostkę i dodaj do zupy.
  7. Upieczony czosnek obierz i rozgnieciony wrzuć do garnka.
  8. Dodaj także pomidory i fasolkę z puszki. Całość gotuj przez ok. 10 minut.
  9. Zupę warzywną dopraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy – tymianek, słodką i ostrą paprykę.

zupa warzywna - prosty przepis

zupa jarzynowa - składniki

śródziemnomorska zupa warzywna

pyszna zupa z warzyw

W poszukiwaniu przepisów na kolorowe zupy sprawdź też:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *