Staropolska zupa cebulowa

Tagi: ,

Staropolska zupa cebulowa podana w pachnących, czosnkowych miseczkach chlebowych smakuje rewelacyjnie. Ta zupa  przez dodatnie do niej kromek chleba razowego ma bardziej gęstą konstencję od powszechnie znanej zupy cebulowej i nieco inny kolor. Zupę można też na koniec zabielić śmietanką. Ja jednak przygotowałam ją bez śmietanki i  podałam z porcją podsmażonej cebulki, którą odłożyłam wcześniej do dekoracji.

Staropolska zupa cebulowa jest bardzo sycąca, szczególnie jeśli serwujemy ją w jadalnych miseczkach chlebowych. Będzie też świetnie smakować podana z wędzonym boczkiem, startym serem i szczypiorkiem.

Zupę ugotowałam na bazie bulionu wołowego , ale w wersji wegetariańskiej można wykorzystać bulion warzywny a cebulę i chleb podsmażyć na oleju roślinnym, choć zdecydowanie zmieni to smak zupy.

Składniki:

  • 1 litr bulionu wołowego
  • 3 duże cebule
  • masło do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 kromki chleba razowego
  • sól morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta suszonego tymianku
  • 4 miseczki chlebowe do podania zupy

Przygotowanie:

  1. W garnku gotujemy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle na złoty kolor i dorzucamy do bulionu ( część cebuli zostawiamy do dekoracji ). Z kromek chleba odcinamy skórkę i resztę kroimy w kostkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodajemy do gotującej się zupy.
  3. Doprawiamy suszonym tymiankiem.
  4. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko .
  6. Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych i dekorujemy podsmażoną cebulką.

Przepis na czosnkowe miseczki chlebowe znajdziecie tutaj : klikstaropolska zupa cebulowa

miseczki chlebowe

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *