Strogonow drobiowy z papryką

Tagi: , ,

W tym roku to właśnie Tobie przypadło w udziale zorganizowanie zabawy sylwestrowej? Zastanawiasz się, w jaki sposób skomponować menu, aby nie musieć spędzić w kuchni całego weekendu a jednocześnie dogodzić gościom? Szukasz pomysłu na coś względnie prostego, sycącego i łatwego do przygotowania? Strogonow drobiowy z papryką okaże się strzałem w dziesiątkę! Nie zdziw się, kiedy goście zagadną Cię o przepis.

W zależności od preferencji smakowych danie możesz doprawić papryką słodką lub ostrą. Strogonow drobiowy z papryką skutecznie zaspokoi głód wszystkich balowników. Po zjedzeniu pełnej miski powinna wrócić energia do tańczenia. Z odpowiednim posiłkiem energetycznym, zabawa do białego rana gwarantowana!

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.

Strogonow drobiowy z papryką:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 por (biała część)
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • garść suszonych grzybów
  • 2 puszki pomidorów
  • kilka łyżek oliwy
  • papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól czosnkowa
  • pieprz ziołowy
  • kilka kromek razowego chleba

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki i selera obrać. Pokroić na mniejsze części.
  2. Skrzydełka i pora umyć. Usunąć końcówki pora.
  3. Tak przygotowane warzywa włożyć do garnka. Zalać ok. 1 litrem wody, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 40 – 50 minut.
  4. W międzyczasie cebule obrać, pokroić w piórka. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę.
  5. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  6. Papryczkę chilli posiekać, pamiętając o usunięciu pesteczek.
  7. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Zasypać solą czosnkową i pieprzem ziołowym.
  8. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać posiekaną papryczkę chilli i paprykę. Chwilkę podsmażyć.
  9. Następnie dodać kawałki kurczaka kurkumę oraz słodką paprykę. Wymieszać. Podsmażyć aż mięso się zrumieni.
  10. Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce.
  11. Złociste kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem zalać bulionem.
  12. Dodać pomidory oraz suszone grzyby. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.
  13. Na zakończenie dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  14. Strogonow podawać z kromką razowego chleba.

Strogonow drobiowy z papryką i chlebemStrogonow drobiowy z papryką i seleremStrogonow drobiowy z papryką ze skrzydełkami i piersią kurczakaStrogonow drobiowy z papryką i cebuląStrogonow drobiowy z papryką i chili
Strogonow drobiowy z papryką i czerwoną cebulą

Sprawdź również inne nasze pomysły na sylwestrowe menu!

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *