Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

Tagi: , ,

Superfood, czyli żywność o niezwykle cennych właściwościach, to nie tylko składniki wymyślnych wynalazków w postaci zielonych koktajli (i dobrze, bo nie mam nawyku codziennego ich przygotowywania). Superfood świetnie nadaje się do przygotowania każdego posiłku, także obiadu (i dobrze, bo gotuję codziennie). Dziś na pierwsze danie zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanymi chrupkimi różyczkami brokuła. Uwaga, w trakcie jedzenia tej zupy apetyt na superfood rośnie!

Zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem:

  • 0,7 l wywaru warzywnego lub wody
  • brokuł
  • cukinia
  • 6 gałązek selera naciowego
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej białej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego koperku
  • szczypta kurkumy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Brokuła dzielimy na różyczki, cukinię kroimy w kostkę, seler naciowy pozbawiamy stwardniałych włókien, kroimy na kawałki.
  2. Połowę różyczek brokuła odkładamy, resztę wraz z cukinią i selerem naciowym podduszamy na oleju ok 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną bazylię, koperek i szczyptę kurkumy.
  3. Warzywa podlewamy wywarem warzywnym lub wodą, zagotowujemy.
  4. Komosę przepłukujemy na sicie wrzątkiem, dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. W małym rondelku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, wrzucamy na wrzątek odłożone wcześniej różyczki brokuła, gotujemy minutę, przelewamy zimną wodą.
  6. Dodajemy różyczki do garnka z zupą.
  7. Zupę przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną. Można też zabielić zupę jogurtem lub śmietaną.

zupa z komosą ryżową

Przepis na zupę z komosą ryżową

Sposoby na zupę z komosą ryżową

Jak zrobić zupę z komosą ryżową?

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *