Świąteczne inspiracje – dekoracje wielkanocne do jedzenia :)

Tagi: , ,

Jeśli jesteście z nami już od dłuższego czasu, zapewne zorientowaliście się, że nie mam wielkich zdolności manualnych. Gdybym miała, moje dekoracje wielkanocne można by było jeść oczami i to w zupełności by wystarczyło. Tymczasem brak zdolności manualnych staram się nadrobić uzdolnieniami kulinarnymi. Dlatego dekoracje wielkanocne w moim wykonaniu mają sens właśnie wtedy, gdy są jadalne. Choć tak naprawdę mój zamysł nie jest taki, by ozdoby uczynić jadalnymi, ale by jedzenie stało się dekoracją wielkanocnego stołu. Zaczynamy?

Bułeczki zajączki

Dekoracje wielkanocne

Sposoby na wielkanocne dekoracje

Prosty przepis na ciasto i szczypta zdolności manualnych, by przygotować wesołe bułeczki zajączki, świetne do święconki i na wielkanocny stół. Zajączki można zrobić na różne sposoby. Jednym z nich jest uformowanie z ciasta kulek i dwoma sprytnymi ruchami nożyczek wycięcie w cieście uszek. Ale jeśli zrobicie to tak niezdarnie, jak ja, możecie upiec stado kotów.

Przy drugim podejściu poszło mi z zajączkami znacznie lepiej. Jedna kulka to tułów, mniejsza to główka, jeszcze tylko dwa uszka, ogonek, oczka z rodzynek i zajączek gotowy do pieczenia. Przepis na te cudne zajęczaki znajdziecie na końcu wpisu.

Zajączki grzanki

Jak przygotować wielkanocne dekoracje?

Dekoracje wielkanocne - jak zrobić?

Jeszcze mniej zdolności manualnych wymaga przygotowanie zajączków z grzanek. Takie zajączki świetnie pasują do żurku. Jeśli na Wielkanoc przygotowujecie żurek z grzankami, może tym razem będą to właśnie zajączki? Wystarczy wykrawaczką do ciastek w kształcie zajączka wyciąć kicki z kromek pieczywa, skropić je oliwą i zrumienić w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jeśli nie macie wykrawaczki w kształcie zajączka, może to być kurczaczek lub inny wielkanocny symbol.

Zielona łączka

Obok tradycyjnych pisanek, jaj w majonezie, faszerowanych i innych wszelakich, na stole mogą pojawić się jeszcze zupełnie inne jajka – z zadziorną czuprynką z rzeżuchy. Mogą przycupnąć obok zielonej łączki, a najlepiej przy każdym nakryciu. Taka zieleninka to przecież mnóstwo witamin i składników odżywczych, więc szkoda by było, gdyby tylko służyła w charakterze dekoracji.

Wielkanocne dekoracje - sposoby

Jeśli chcecie przygotować takie zadziorne jajka, pamiętajcie, że rzeżuchę trzeba wysiać kilka dni wcześniej. W ciepłym miejscu wyrastanie zajmie jej 5-7 dni. A jak rozpocząć uprawę rzeżuchy? Potrzebne będą skorupki jajek – przydadzą się te z jajek gotowanych na miękko, ale także te z jajek wykorzystanych np. do ciasta lub do przygotowania naleśników. Trzeba tylko starać się rozbijać je w połowie. Jak już mamy skorupki, myjemy je dokładnie, wykładamy watą, zraszamy ją i wysiewamy rzeżuchę, starając się rozsypać nasionka w miarę równomiernie. Tak przygotowane skorupki możemy umieścić w kieliszkach na jajka, żeby nam nie pouciekały z kuchennego parapetu i starannie doglądać przez kilka dni, codziennie zraszając nasionka świeżą wodą.

Macie inne pomysły? Podzielcie się 🙂 Wesołych Świąt Wielkanocnych 🙂

bułeczki zajączki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • do dekoracji: rodzynki lub suszona żurawina
  • rozkłócone jajko

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę.
  2. Świeże drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki ciepłej wody (gdy mamy drożdże instant, dosypujemy je do miski z mąką), wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pozostałą wodę.
  3. Ciasto rękami rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy na 9 części.
  4. Z każdej części odrywamy ok. 1/3 ciasta. Z większej części formujemy tułów zajączka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałej główkę, uszka i ogonek.
  5. Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  6. Wyrośnięte zajączki smarujemy rozkłóconym jajkiem, z rodzynek lub suszonej żurawiny robimy oczka. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15-20 minut, aż zajączki będą lekko brązowe.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *