Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką

Tagi: ,

Jedyna taka noc w roku wymaga odświętnej oprawy, także tej kulinarnej. Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką podana tuż przed północą doda sił i przyjemnie rozgrzeje przed składaniem noworocznych życzeń pod mroźnym, jaśniejącym od barwnych fajerwerków niebem. Słodki smak batatów świetnie równoważy sok z limonki, a smażone krewetki podkreślają wyjątkowość dania, które, choć wykwintne, jest bardzo proste w przygotowaniu. Nowy Rok zapowiada się pysznie!

Składniki:

  • 0,5 kg batatów
  • cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta białego pieprzu
  • sól morska
  • sok z połowy limonki
  • szczypta cukru
  • otarta skórka z limonki
  • 100-120 g większych krewetek (np. królewskich)
  • ząbek czosnku

1. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szczyptę cukru i soli morskiej, chwilę dusimy.

2. Bataty myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do zeszklonej cebulki, chwilę smażymy.

3. Podlewamy bataty wywarem, gotujemy 15 minut, pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską, białym pieprzem, szczyptą kurkumy i sokiem z limonki, pozostawiając trochę soku do skropienia krewetek.

4. Zupę miksujemy na gładki krem.

5. Oczyszczone krewetki skrapiamy sokiem z limonki.

6. Na patelni rozgrzewamy masło, krótko smażymy krewetki (3-5 minut), pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, po chwili zdejmujemy patelnię z ognia.

7. Krem z batatów podajemy ze smażonymi krewetkami, przed podaniem oprószamy zupę skórką z limonki.

zupa krem z batatów z krewetkami

zupa krem z batatów z krewetkami

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *