Szybki krem z kurek

Tagi: ,

Kurka, zwana także kurkiem lub kurzą łapką. Już sama nazwa tego grzyba wywołuje uśmiech na twarzy, chyba że nazywamy go pieprznikiem jadalnym – wówczas brzmi może nieco bardziej zjadliwie 🙂 Mój ulubiony grzyb trafił dziś do błyskawicznego kremu z kurek. Sukcesem tej zupy jest minimalizm składników, dzięki któremu w kremie triumf święcą kurki ze swoim lekko pikantnym i bardzo wykwintnym smakiem. Szczęśliwie sezon na kurki może potrwać do później jesieni.

Kiedy już szybki krem z kurek błyskawicznie zniknął z naszych talerzy, kolega podzielił się ze mną wyczytanym gdzieś w necie sposobem na skuteczne i szybkie mycie kurek. Wystarczy posypać suche kurki solą, zalać wrzątkiem, zamieszać. Kurki po chwili będą pływać tuż pod powierzchnią, a piasek opadnie na dno. Zaletą tej metody, której jeszcze nie miałam okazji wypróbować, jest to, że kurki mimo kontaktu z wodą, są wciąż zwarte i nie rozpadają się. Takie kurki lubimy najbardziej, dlatego zamierzam wkrótce wypróbować tę metodę. A może ktoś z Was już ja wypróbował lub zna inną skuteczną?

Smacznego!

Składniki:

  • 50 dkg kurek (lub 40 dkg już oczyszczonych)
  • młoda cebula
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • 100 ml gęstej śmietany
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól morska

Przygotowanie:

  1. Kurki dokładnie płuczę, oczyszczam z piasku (następnym razem wypróbuję metodę, o której pisałam wyżej). Cebulę drobno siekam.
  2. W rondlu roztapiam masło, dodaję cebulę, kurki, podduszam kilka minut pod przykryciem. Część kurek odkładam do dekoracji, resztę podlewam bulionem, gotuję około 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaję łyżeczkę kurkumy i doprawiam solą.
  4. Po zdjęciu z kuchenki miksuję zupę na gładki krem.
  5. Podaję z gęstą śmietaną i natką pietruszki. Na talerzach dekoruję podduszonymi na maśle kurkami.

kurki_2

kurki

krem z kurek_2

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *