Szybki krupnik dla zabieganych

Tagi:

Tytuł mówi chyba sam za siebie. Przedstawiam szybki krupnik dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na to, aby w kuchni się zasiedzieć (przynajmniej nie w tygodniu).W przepisie, pewno ku zaskoczeniu wielu, nie znajdziecie ziemniaków. Jeśli je pominiemy zaoszczędzimy sporo czasu na ich obieraniu i gotowaniu, a kasza w krupniku nasyci nas wystarczająco. Wracając ze szkoły, uczelni, pracy kupcie włoszczyznę oraz waszą ulubioną kaszę (u mnie tradycyjna jęczmienna) i przyrządźcie sobie smaczny, zdrowy i szybki krupnik w niespełna pół godziny!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • kilka łyżek oliwy
  • świeży koperek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.
  2. Warzywa zalać 2 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
  3. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowaną dodać do gotujących się warzyw.
  4. Do garnka dodać także umyte skrzydełka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie.
  5. Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, marchewki i pietruszki.Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.
  6. Do prawie gotowej zupy dodać szklankę kaszy jęczmiennej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.10-15 minut.
  7. Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.

Szybki krupnik dla zabieganychSzybki krupnikKrupnikŁatwy krupnik

 

A miłośnikom krupników w każdej postaci na pewno spodobają się:

oraz kompendium wiedzy o kaszach, czyli tym, co sprawia, że krupnik jest taki pyszny!

Kasze na zdrowie nasze, czyli wszystko o kaszach

Zobacz też