Tajska zupa rybna z curry

Tagi: ,

To dopiero początek zimy? A nam się wydaje, że ciepła jesień odeszła już całe miesiące temu. Dlatego zabieramy Was w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki naszego globu. Zamiast pakowania walizek wystarczy spakować do sklepowego koszyka kilka łatwo dostępnych składników kuchni azjatyckiej. Zamiast wielogodzinnej odprawy kilkunastominutowe krzątanie się po kuchni. Tajska zupa rybna gotowa. Podano do stołu.

Składniki kuchni azjatyckiej nie są trudne do zdobycia, zwłaszcza te wykorzystane do przygotowania zupy. Wystarczy nieco lepiej zaopatrzony sklep, więc zakupy można zrobić spontanicznie na przykład wracając z pracy. Dlaczego kuchnia azjatycka? To wyjątkowo atrakcyjna odskocznia od szarości, która towarzyszy nam, odkąd nastała późna jesień i zima. Już za moment początek nowego roku i czas karnawału, w którym warto dobrze się bawić także w kuchni i przy stole.

Do zupy tajskiej dodałam makaron ryżowy. Jeśli macie ochotę, możecie zastąpić go ryżem jaśminowym.

Z podanej ilości składników otrzymamy 4 porcje zupy.

Tajska zupa rybna z curry:

  • 30 dag dorsza (filet)
  • 12-16 krewetek
  • puszka mleka kokosowego (ok. 200g)
  • 0,7 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • sok z limonki do smaku
  • świeżo posiekany szczypior lub kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czerwoną pastę curry. Podsmażamy chwilę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze pół minuty.
  2. Dodajemy wywar warzywny, mleko kokosowe i sos rybny. Zagotowujemy, doprawiamy szczyptą soli, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki.
  3. Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy i gotujemy chwilę.
  4. Krewetki oczyszczamy, dodajemy do garnka i gotujemy 2-3 minuty.
  5. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy i od razu nakładamy do miseczek, a następnie zalewamy zupą.
  6. Zupę w miseczkach dekorujemy świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.

zupa rybna z curry i krewetkami

zupa rybna z makaronem ryżowym

zupa rybna z czerwoną pastą curry

zupa rybna po tajsku

zupa rybna po azjatycku

zupa rybna z mlekiem kokosowym

Wypróbuj również nasze kolejne propozycje obiadowe z krewetkami:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *