Jestem fanem kuchni orientalnej, w szczególności tajskiej. Lubię ją za dużą ilość warzyw, wyraziste smaki i niezwykłą soczystość potraw. Wspomniana kuchnia tajska jest jedną z najpopularniejszych na świecie kuchni azjatyckich, a ja polecą ją między innymi ze względu na dość swobodne podejście zarówno do składników, jak i sposobów przyrządzania dań. To sprawia, że łatwo i przyjemnie wprowadza się ją do każdej domowej kuchni, nawet w polskich warunkach klimatycznych.
Jeżeli Twoje kubki smakowe szaleją na myśl o połączeniu słodkiej kukurydzy z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, limonką i chili, to koniecznie musisz spróbować tej pysznej i prostej w przygotowaniu zupy z kukurydzy na mleku kokosowym.
Jeżeli nie masz możliwości zdobycia składników na zupą tajską z kukurydzy, takich jak: sos rybny, olej sezamowy czy trawa cytrynowa, proponuję następujące rozwiązania:
Zamiennik sosu rybnego
Możesz użyć sosu sojowego, ponieważ sos rybny zapewnia zupie głównie smak słony
Zamiennik oleju sezamowego
Możesz przygotować go samodzielnie. Wystarczy uprażyć na złoto na patelni ziarna sezamu, wymieszać z podgrzanym zwykłym olejem roślinnym, a następnie dokładnie zmiksować w blenderze.
Zamiennik trawy cytrynowej
Zamiast trawy cytrynowej możesz użyć skórki z limonki lub cytryny – dobrze wyparzonej i cieniutko obranej, tak by nie dodać do zupy z kukurydzy jej białych części
Komentarze 0