Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Tagi: , , ,

Jestem fanem kuchni orientalnej, w szczególności tajskiej. Lubię ją za dużą ilość warzyw, wyraziste smaki i niezwykłą soczystość potraw. Wspomniana kuchnia tajska jest jedną z najpopularniejszych na świecie kuchni azjatyckich, a ja polecą ją między innymi ze względu na dość swobodne podejście zarówno do składników, jak i sposobów przyrządzania dań. To sprawia, że łatwo i przyjemnie wprowadza się ją do każdej domowej kuchni, nawet w polskich warunkach klimatycznych.

Jeżeli Twoje kubki smakowe szaleją na myśl o połączeniu słodkiej kukurydzy z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, limonką i chili, to koniecznie musisz spróbować tej pysznej i prostej w przygotowaniu zupy z kukurydzy na mleku kokosowym.

Tajska zupa z kukurydzy:

  • 0,5 l bulionu warzywnego Winiary
  • 1 puszka kukurydzy (400 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • trawa cytrynowa ok. 3-4 szt.
  • ostre papryczki 1-2 szt.
  • czerwona papryka słodka 1 szt.
  • limonki 2 szt.
  • świeży imbir ok. 2 cm
  • olej sezamowy 2 łyżki
  • sos rybny 1 łyżka
  • pierś z kurczaka 200 g
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. W większym garnku podgrzej bulion, dodaj do niego kukurydzę i oczyszczoną, a następnie lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Podgrzej i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie lekko zmniejsz ogień.
  2. Dodaj obrany i posiekany imbir, połówkę posiekanej ostrej papryczki (możesz dodać mniej lub więcej wedle uznania), a także sos rybny. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut.
  3. Po tym czasie usuń z garnka trawę cytrynową, a dodaj mleko kokosowe i sok z jednej limonki. Gotuj całość przez kolejne 5 minut, a następnie dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.
  4. Następnie całą zawartość garnka przelej i przetrzyj przez metalowe sitko o drobnych oczkach, dzięki czemu odseparujesz wszelkie twarde kawałki warzyw od delikatnej i kremowej zupy.
  5. Przecedzoną zupę z kukurydzy zagotuj lekko i dodaj do niej pierś kurczaka pokrojoną w podłużne paseczki, a także pokrojoną w cieniutkie paski czerwoną paprykę. Gotuj przez kilka minut do czasu, aż mięso będzie w pełni ścięte, a papryka lekko zmięknie. Na sam koniec dodaj do zupy dwie łyżki oleju sezamowego.
  6. Zupę z kukurydzy podawaj gorącą, z kurczakiem, czerwoną papryką, a także ze świeżymi dodatkami w postaci liści kolendry, posiekanej papryczki chili i ćwiartki limonki. Dzięki temu każdy będzie mógł dopasować ostrość i kwaśność zupy do własnego gustu.

Jeżeli nie masz możliwości zdobycia składników na zupę z kukurydzy, takich jak: sos rybny, olej sezamowy czy trawa cytrynowa, proponuję następujące rozwiązania:

Zamiennik sosu rybnego
Możesz użyć sosu sojowego, ponieważ sos rybny zapewnia zupie głównie smak słony

Zamiennik oleju sezamowego
Możesz przygotować go samodzielnie. Wystarczy uprażyć na złoto na patelni ziarna sezamu, wymieszać z podgrzanym zwykłym olejem roślinnym, a następnie dokładnie zmiksować w blenderze.

Zamiennik trawy cytrynowej
Zamiast trawy cytrynowej możesz użyć skórki z limonki lub cytryny – dobrze wyparzonej i cieniutko obranej, tak by nie dodać do zupy z kukurydzy jej białych części

zupa z kukurydzy

tajska zupa z kukurydzy

zupa tajska

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *