To i owo na dyniowo

Tagi:

Niewątpliwą królową jesieni jest dynia, na Kaszubach zwana też banią.

Już w ostatnich dniach wakacji można kupić pierwsze dynie na straganach. W okresie jesiennym sprzedawcy oferują dynie o przeróżnych rozmiarach, kolorach i kształtach. Z pewnością jest w czym wybierać i ja uległam w tym roku prawdziwemu dyniowemu szaleństwu.

Poza dyniami z przydomowego ogródka, które przerobiłam na zupę dyniową mam kilkanaście sztuk dyń jadalnych i są tak piękne, że żal mi na razie wykorzystać je do potraw dyniowych.

Dynia  musiała pokonać bardzo długą drogę, bo trafiła do nas aż z Ameryki Środkowej. Obecnie występuje prawie 800 gatunków dyń i zdecydowana większość to odmiany jednoroczne. Najbardziej popularna w Polsce jest odmiana dyni olbrzymiej o pięknym pomarańczowym kolorze. Taką właśnie dynię od kilku lat uprawia mój tata i z takiej dyni moja mama robiła kompot dyniowy pachnący goździkami.

dynia

dynia

dynia

Dynia olbrzymia, jak sama nazwa wskazuje może osiągnąć naprawdę imponujące rozmiary.

Dynia to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Jadamy ją raczej w postaci przetworzonej. Podczas obróbki dyni uwalniają się cenne dla naszego organizmu karotenoidy. Miąższ dyni obfituje w wodę i błonnik. Wskazane jest spożywanie dyni osobom będącym na diecie.

Miąższ dyni możemy ugotować, udusić lub upiec w piekarniku. Przygotujemy z niego pyszną zupę dyniową, sok, kompot lub możemy wykorzystać go do tarty,lub racuszków dyniowych. Dynia daje nam ogromne pole do popisu w przygotowywaniu potraw z jej wykorzystaniem.

dynia

dynia

dynia

Dynia na długo zachowuje swoją świeżość. W zależności od odmiany możemy ją przechowywać od 3 do 6 miesięcy. Najlepiej odłożyć ją w przewiewne i nienasłonecznione pomieszczenie. Dyni, podobnie jak arbuza nie trzymamy w lodówce.  Jedynie już pokrojoną, pakujemy w woreczek lub zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce.

Dynię można też zamrozić:

1. Oczyszczony miąższ (bez pestek) kroimy na około 2 cm kawałki i luźno układamy w woreczkach. Jeśli zapakujemy ją zbyt ciasno, to podczas mrożenia zbije się w jeden wielki kawałek.

2. Pokrojoną dynię pieczemy w piekarniku i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Porcje tak przygotowanej dyni pakujemy w małe woreczki lub pojemniki. Tak zamrożona dynia będzie idealną bazą do zupy dyniowej czy do placków dyniowych.

dynia

dynia

dynia

dynia

Równie wartościowym składnikiem dyni są jej nasiona. Pestki dyni zawierają mikroelementy i wiele witamin. Powszechnie znany jest też olej z pestek dyni stosowany jako dodatek do sałatek, warzyw i innych potraw serwowanych na zimno.

Pestki dyni w bardzo prosty sposób możemy wysuszyć sami. Oddzielamy je dokładnie od miąższu i oczyszczamy na sitku pod bieżącą wodą. Umyte pestki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 90 C co jakiś czas lekko uchylając drzwiczki piekarnika aby odparował nadmiar wilgoci.

dynia

dynia

Dynia poza niewątpliwymi wartościami odżywczymi, zdrowotnymi i kulinarnymi jest też piękną ozdobą jesiennych ogródków, balkonów i parapetów. Z wydrążonej dyni można przygotować lampion. Moje dzieci rok temu malowały dynie, a w tym roku dla odmiany wycięły dyniowego stwora.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *