Tomato bisque z pieczoną papryką
Tagi: zupa krem, zupa pomidorowa

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: średni
Jedną z moich ulubionych zup jest tomato bisque i zupa z pieczonej papryki. Mamy właśnie sezon na pomidory, więc postanowiłam przygotować wersję kremowej pomidorowej na bazie świeżych pomidorów z dodatkiem papryki i czosnku. Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców, bo smakują teraz wyjątkowo, zawierają moc witamin i są tanie.
Tomato bisque to inaczej kremowa zupa pomidorowa z ryżem. Jest delikatna i jednocześnie charakterystyczna w smaku. Dodatek pieczonej papryki sprawił, że zupa nabrała głębi i smakuje wyjątkowo. Papryka i pomidor to zdecydowanie smaczny duet.
(z podanych składników można przygotować 3-4 porcje zupy)
Składniki:
- 2 pomidory (500 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka (czerwona)
- 1 cebula
- olej rzepakowy
- pieprz ziołowy do smaku
- sól do smaku
- cukier z wanilią do smaku
- 1 litr bulionu warzywnego (lub drobiowego)
- 1/2 szklanki włoszczyzny (pokrojonej w drobną kostkę)
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki ryżu parboiled
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- gorgonzola cremoso (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego i cukru oraz solimy. Na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.
- Paprykę myjemy i kroimy na dwie części. Wkładamy do worka do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym obok pomidorów.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 1 godzinę.
- Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia i usuwamy skórkę z pomidorów i papryki.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę.
- Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy upieczone i obrane pomidory z czosnkiem i papryką.
- Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz 3 łyżki ryżu.
- Stawiamy na najmniejszym gazie i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i cukrem z wanilią.
- Gotową zupę miksujemy blenderem.
- Można podawać z natką pietruszki i pokruszoną gorgonzolą.
Wielbicielom zupy pomidorowej polecam też:
Przepis na domowy przecier pomidorowy