Tomato bisque z pieczoną papryką

Tagi: ,

Jedną z moich ulubionych zup jest tomato bisque i zupa z pieczonej papryki. Mamy właśnie sezon na pomidory, więc postanowiłam przygotować wersję kremowej pomidorowej na bazie świeżych pomidorów z dodatkiem papryki i czosnku. Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców, bo smakują teraz wyjątkowo, zawierają moc witamin i są tanie.

Tomato bisque to inaczej  kremowa zupa pomidorowa z ryżem. Jest delikatna i jednocześnie charakterystyczna w smaku. Dodatek pieczonej papryki sprawił, że zupa nabrała głębi i smakuje wyjątkowo. Papryka i pomidor to zdecydowanie smaczny duet.

(z podanych składników można przygotować 3-4 porcje zupy)

Składniki:

  • 2 pomidory (500 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka (czerwona)
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • cukier z wanilią do smaku
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • 1/2 szklanki włoszczyzny (pokrojonej w drobną kostkę)
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki ryżu parboiled
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • gorgonzola cremoso (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki  i układamy na pomidorach. Posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego i cukru oraz solimy. Na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.
  3. Paprykę myjemy i kroimy na dwie części. Wkładamy do worka do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym obok pomidorów.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 1 godzinę.
  5. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia i usuwamy skórkę z pomidorów i papryki.
  6. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę.
  7. Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy upieczone i obrane pomidory z czosnkiem i papryką.
  8. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz 3 łyżki ryżu.
  9. Stawiamy na najmniejszym gazie i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i cukrem z wanilią.
  10. Gotową zupę miksujemy blenderem.
  11. Można podawać z natką pietruszki i pokruszoną gorgonzolą.

Tomato bisque z pieczoną papryką

Tomato bisque z pieczoną papryką

Tomato bisque z pieczoną papryką

Tomato bisque z pieczoną papryką

 

Wielbicielom zupy pomidorowej polecam też:

Przepis na domowy przecier pomidorowy

Zupę pomidorową z makaronem i bazylią

Zupę pomidorową z grissini

Zupę pomidorową krem inspirowaną Italią

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *