Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką

Tagi: , , ,

Podczas przygotowywania tej zupy będzie trzeba się trochę nasiekać i nakroić, zaufajcie jednak, że warto! Już podczas gotowania, kiedy zaczną uwalniać się pierwsze aromaty warzyw, jedną nogą będziecie na słonecznym Półwyspie Apenińskim. Dostawicie drugą, kiedy toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką będzie rozlewana do misek. 

W przepisie wykorzystałam pomidory w puszce. Włosi używają ich równie często (o ile nie częściej) jak świeżych pomidorów. Dzięki takiemu rozwiązaniu przepis staje się uniwersalny. Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że zupa ma w sobie jeszcze więcej słońca i zyskuje na słodyczy. 

Z podanych składników przygotujesz 6-8 porcji zupy. 

Toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką:

  • 2 marchewki
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3 papryki
  • 2 puszki pomidorów
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • Sok z ½ pomarańczy
  • Kilka łyżek oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta ostrej papryki
  • Sól i pieprz
  • Świeża bazylia do dekoracji
  • Pieczywo do podania 

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie: 
  2. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać
  3. Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki. 
  4. Bakłażana umyć, pokroić  kostkę, przełożyć do miski, zasypać solą. Przykryć, dociskając kawałki, aby puściły soki. 
  5. Cukinię umyć, pokroić na plastry lub w półksiężyce. 
  6. Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę. 
  7. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. 
  8. Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Dodać gałązki rozmarynu, paprykę słodką i ostrą oraz marchewkę, krótko przesmażyć. 
  9. Następnie dodać pokrojoną paprykę. Smażyć przez kolejne 5-7 minut. 
  10. Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 15 minut. 
  11. Po tym czasie dodać bakłażana oraz cukinię oraz pomidory. 
  12. Wymieszać i gotować do miękkości wszystkich warzyw. 
  13. Pod koniec gotowania zupę doprawić oregano, bazylią oraz obficie solą i pieprzem. 
  14. Na końcu dolać sok z pomarańczy. 
  15. Zupę podawać z pieczywem. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *