Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Tagi:

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Przygotujecie ją na milion przepysznych sposobów, za każdym razem inaczej, a jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia.

W zabieganym tygodniu przygotowanie zupy grzybowej możecie sobie ułatwić, wykorzystując jako bazę Zupę grzybową Nasza Specjalność Winiary. Dzięki dodatkowi suszonych grzybów Wasza zupa będzie miała niezwykle intensywny aromat, a czas przygotowania zupy skrócicie do minimum. Oczywiście w jesiennej zupie grzybowej nie może zabraknąć świeżych grzybów, więc takie też trafią do garnka, ale w mniejszej ilości. Doceni to każdy, komu brakuje cierpliwości przy żmudnym oczyszczaniu grzybów z resztek leśnego runa.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych grzybów:

  • 30 dag świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybków)
  • opakowanie Zupy grzybowej Nasza Specjalność Winiary
  • 50 g pęczaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • świeżo posiekana natka pietruszki lub świeże listki tymianku
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie: groszek ptysiowy lub grzanki

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku i resztek leśnego runa. Odcinamy nóżki (można je wykorzystać do przygotowania przyprawy z suszonych grzybów), kapelusze kroimy w paski.
  2. Cebulkę kroimy w kostkę.
  3. Podduszamy na maśle grzyby z cebulką. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  4. W 0,5 l osolonej wody gotujemy pęczak, odcedzamy.
  5. Zawartość torebki z zupą grzybową rozprowadzamy w 1l zimnej wody, zagotowujemy ciągle mieszając.
  6. Do gotującej się zupy dodajemy pęczak i podsmażone grzyby, gotujemy 5 minut.
  7. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  8. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub listkami tymianku.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *