Tradycyjna zupa kalafiorowa

Tagi:

Tradycyjna zupa kalafiorowa – latem we wszystkich polskich domach nie może jej zabraknąć. Co sprawia, że smakuje tak pysznie, choć wymaga minimum wysiłku? Sekretem zupy kalafiorowej jest doskonały smak młodych warzyw i aromatycznych ziół, a także szczypta sentymentu do prostych zup, które każdy z nas doskonale zna z dzieciństwa. Smacznego!

Zupa kalafiorowa:

  • nieduży kalafior (lub pół dużego)
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por, kawałek kapusty włoskiej)
  • 2-3 ziemniaki
  • udko kurczaka
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gałązki świeżych ziół (lubczyku, natki pietruszki, selera korzeniowego)
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • łyżka klarowanego masła
  • śmietanka do zabielenia zupy

Przygotowanie:

  1. Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.
  3. Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.
  4. Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.
  5. Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.
  6. Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.
  7. Zupę kalafiorową zabielamy śmietanką, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zimą zupę kalafiorową warto przygotować z mrożonego kalafiora, który zamrożony zaraz po zbiorach zachowuje nie tylko większość wartości odżywczych, składników mineralnych i witamin, ale także swój doskonały smak.

zupa kalafiorowa

kalafiorowa zupa

zupa z kalafiora

zupa z kalafiorem

zupa kalafiorówka

Poznaj też inne przepisy na tradycyjne i klasyczne zupy:

Zobacz też