Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Tagi:

Przaśna, tradycyjna zupa ziemniaczana. Gęsta i tak pożywna, że wcale nie trzeba porcji dla chłopa, by nasycić się na dłużej. Na bogato okraszona chrupiącymi skwarkami wyśmienicie smakuje do ostatniej łyżki. A przecież zupa ziemniaczana została przygotowana z najzwyklejszych kartofli 🙂

Zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami:

  • 0,5 kg ziemniaków (najlepiej wczesnych)
  • 0,5 l wywaru warzywnego lub wody
  • 10 dag synki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku w plastrach na skwarki (może być w kawałku)
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • por
  • marchewka (najlepiej młoda)
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka posiekanego szczypioru lub koperku

Przygotowanie:

  1. Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni.
  2. Przekładamy skwarki do miseczki. W rondlu po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty.
  4. W tym czasie ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli nie mamy wczesnej odmiany, obieramy). Kroimy w kostkę.
  5. Marchewkę dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli jest młoda). Kroimy w kostkę.
  6. Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając.
  7. Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków (pilnujemy, aby się nie rozgotowały).
  8. Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
  9. Zupę ziemniaczaną podajemy okraszoną skwarkami i posypaną zieleniną.

zupa ziemniaczana

zupa ziemniaczana ze skwarkami

zupa kartoflana

zupa z ziemniaków

 

Miłośnikom zup ziemniaczanych polecam także inne przepisy:

Zobacz też

12 Comments

  • Anderski napisał(a):

    Ooo, to jest coś pożywnego. Konkretna zupa. Nie lubię, kiedy jest w niej więcej wody niż samych składników. Tutaj nie mam do czego się przyczepić. Skoro tradycyjna, to czemu jej nigdy nie dostałem w domu…?

    • Agata napisał(a):

      Widzę typowo męskie podejście do tematu 🙂 Niektórzy mężczyźni w ogóle nie uznają zup, chyba że właśnie takie na bogato i koniecznie z mięsem 🙂 U mnie gust się zmienia wraz z porami roku. Im zimniej, tym bardziej chce mi się zup gęstych i treściwych. Mam nadzieję, że w tym roku jesień nie będzie zimna i deszczowa, inaczej na blogu będę serwować tylko takie zupy, w których łyżka stoi :p A z tradycjami to jest tak, że w każdym domu są trochę inne 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do regularnego odwiedzania naszego bloga, sporo pysznych treściwych zup jest u nas do odkrycia 🙂

  • Aneta napisał(a):

    Przepis baaardzo mi się podoba 🙂 Chyba dziś z niego skorzystam bo mam wywar rosołowy z wczoraj więc powinien się nadać prawda?

  • lilka a napisał(a):

    Dziękuję za przepis. 😉 Bardzo smaczna zupa 😉

  • Nocny Lektor napisał(a):

    Zrobiłem ją ale z drobnymi modyfikacjami, tj. skwarki nie z boczku, a słoniny, i dodane na początku aby się rozgotowały oddając potrawie swój smak (zawsze tak robię przy zupach ze skwarkami, zupa bez rozgotowanych skwarek to jak Lipski bez Siary 😉 ). Oczywiście wszystkie substraty pomnożyłem przez 4 bo lubię sobie zjeść. Wyszła zajebista! Swoją drogą, dzięki temu przepisowi odnalazłem tę stronkę, lubię zupy (jak to Polak) więc od razu przypadła mi do gustu, jeszcze nieraz tu zawitam 🙂 Pozdrawiam!

    • Agata napisał(a):

      Nocny Lektorze, zupa wygląda bosko <3 I prawdziwe skwarki ze słoniny, następnym razem przygotuję zupę wg Twojej wersji, chociaż może nie w takiej ilości 🙂 Pozdrawiam!

  • Nocny Lektor napisał(a):

    Moja wersja – lekko zmodyfikowane proporcje, skwarki ze słoniny wrzucone na początku gotowania, opruszone świeżym koperkiem. W domu wszyscy zachwyceni 🙂
    https://uploads.disquscdn.com/images/2918dd6da341831a1e15198d22eac6fbc81cebe492fb86b4a500ac5eb1124483.jpg

  • Zupofanka napisał(a):

    Ta zupa jest obłędnie smaczna!!! dziękuję za przepis 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *