Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Tagi: ,

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą na Wielkanoc. Przygotowanie takiego barszczu nie trwa długo, jednak trzeba pamiętać, by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na barszcz, o ile nie decydujemy się na wykorzystanie gotowego zakwasu. Na zakwas będziemy musieli poczekać ok. 5 dni. Jeśli nie mamy tak dużo czasu, dodajmy do naczynia kawałek skórki razowego chleba lub nieco soku z kiszonych ogórków. Wówczas zakwas będzie gotowy już po 3 dniach. Pamiętajmy, by codziennie go doglądać, a dokładniej – porządnie przemieszać. Będzie gotowy, kiedy nabierze charakterystycznego kwaśnego smaku. Zanim dodamy go do wywaru z białej kiełbasy, sprawdźmy, czy nie pojawiła się na powierzchni zakwasu pleśń. Jeśli tak się stanie, niestety zakwasu nie możemy użyć.

W zależności od własnych preferencji, do przygotowania barszczu wykorzystajcie 1,5-2 l wody. Im wody więcej, tym konsystencja rzadsza, a smak łagodniejszy. Jeśli chcielibyście, aby barszcz nie był zbyt gęsty, a jednocześnie wyrazisty, możecie go dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Wielbiciele łagodnych smaków mogą z kolei zabielić go słodką śmietanką.

Do barszczu poza białą kiełbasą, z której przygotowałam wywar, trafiło także jajko. Możecie je pokroić w ćwiartki lub talarki. Ciekawym pomysłem będzie także jajko sadzone lub w koszulce.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje barszczu białego.

Zakwas na barszcz biały:

  • 4 łyżki mąki pszennej razowej
  • 3 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

  1. Wodę (3 szklanki) zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Do czystego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, mieszamy.
  3. Dodajemy do naczynia obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. Codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.

 

 

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą:

  • 0,5 l zakwasu na barszcz biały
  • 1,5 l wody
  • 6 cienkich lub 3 grube białe kiełbasy parzone
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka  ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 szczypty suszonego majeranku
  • świeży majeranek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: śmietanka 30% do zabielenia barszczu

Przygotowanie:

  1. Kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy.
  2. Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę (por w kawałku), gotujemy pół godziny na wolnym ogniu.
  3. Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy suszony majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę.
  4. Zakwas dokładnie mieszamy, wlewamy do wywaru, zagotowujemy i gotujemy krótką chwilę, od czasu do czasu mieszając. Zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Barszcz biały podajemy z kawałkami białej kiełbasy i plasterkami bądź ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Dekorujemy listkami świeżego majeranku lub inną ulubioną zieleniną.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *