Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą
Tagi: barszcz biały, przepisy wielkanocne

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą na Wielkanoc. Przygotowanie takiego barszczu nie trwa długo, jednak trzeba pamiętać, by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na barszcz, o ile nie decydujemy się na wykorzystanie gotowego zakwasu. Na zakwas będziemy musieli poczekać ok. 5 dni. Jeśli nie mamy tak dużo czasu, dodajmy do naczynia kawałek skórki razowego chleba lub nieco soku z kiszonych ogórków. Wówczas zakwas będzie gotowy już po 3 dniach. Pamiętajmy, by codziennie go doglądać, a dokładniej – porządnie przemieszać. Będzie gotowy, kiedy nabierze charakterystycznego kwaśnego smaku. Zanim dodamy go do wywaru z białej kiełbasy, sprawdźmy, czy nie pojawiła się na powierzchni zakwasu pleśń. Jeśli tak się stanie, niestety zakwasu nie możemy użyć.
W zależności od własnych preferencji, do przygotowania barszczu wykorzystajcie 1,5-2 l wody. Im wody więcej, tym konsystencja rzadsza, a smak łagodniejszy. Jeśli chcielibyście, aby barszcz nie był zbyt gęsty, a jednocześnie wyrazisty, możecie go dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Wielbiciele łagodnych smaków mogą z kolei zabielić go słodką śmietanką.
Do barszczu poza białą kiełbasą, z której przygotowałam wywar, trafiło także jajko. Możecie je pokroić w ćwiartki lub talarki. Ciekawym pomysłem będzie także jajko sadzone lub w koszulce.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje barszczu białego.
Zakwas na barszcz biały:
- 4 łyżki mąki pszennej razowej
- 3 szklanki wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
- Wodę (3 szklanki) zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
- Do czystego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, mieszamy.
- Dodajemy do naczynia obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą:
- 0,5 l zakwasu na barszcz biały
- 1,5 l wody
- 6 cienkich lub 3 grube białe kiełbasy parzone
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 szczypty suszonego majeranku
- świeży majeranek do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: śmietanka 30% do zabielenia barszczu
Przygotowanie:
- Kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy.
- Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę (por w kawałku), gotujemy pół godziny na wolnym ogniu.
- Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy suszony majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę.
- Zakwas dokładnie mieszamy, wlewamy do wywaru, zagotowujemy i gotujemy krótką chwilę, od czasu do czasu mieszając. Zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
- Barszcz biały podajemy z kawałkami białej kiełbasy i plasterkami bądź ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Dekorujemy listkami świeżego majeranku lub inną ulubioną zieleniną.