Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Tagi:

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami jest bardzo aromatyczny właśnie dzięki tym dwóm dodatkom. Gęsty i sycący, jak nakazuje tradycja. Z dodatkiem domowej kiełbasy. Jednym słowem – na bogato!

W zależności od naszych preferencji smakowych możemy kapuśniak przyrządzić w wersji mocno kwaśnej, by przypominał góralską kwaśnicę, lub też przed duszeniem kapusty przepłukać ją na sicie, aby zupa była łagodniejsza. Jeśli lubimy, kiedy kapusta jest bardzo miękka, duśmy ją długo. A gdy ma pozostać przyjemnie twarda, czas duszenia można skrócić do 20 minut. Smacznego.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski:

  • 30 dag kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 3-4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • nieduża cebula
  • 4 suszone borowiki
  • Bulion na żeberkach Winiary
  • 150 g kiełbasy myśliwskiej
  • 20 dag żeberek surowych
  • 2 łyżki oleju
  • 5 owoców jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonej papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Grzyby wkładamy do kubka lub innego wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Żeberka myjemy, kroimy w paski, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy godzinę.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojoną w plasterki lub ćwiartki kiełbasę, dodajemy jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe, podsmażamy.
  4. Kapustę płuczemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do cebulki z kiełbasą, oprószamy cukrem, chwilę smażymy z dodatkiem papryki słodkiej i chili.
  5. Podlewamy kapustę wodą, dusimy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  6. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującymi się żeberkami.
  7. Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę wlewamy łagodnym strumieniem, uważając, by piasek, który się osadził na dnie naczynia, nie dostał się go garnka z zupą), dodajemy kostkę bulionu, gotujemy 20 minut.
  8. Kiedy kapusta będzie miękka, przekładamy ją do garnka z warzywami, zagotowujemy i chwilę gotujemy.
  9. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami – sprawdzony przepis

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami – jak zrobić

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami – najsmaczniejsza zupa

Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami – prosty przepis

Jak zrobić tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami?

Najlepszy tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

Smaczny i prosty, tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

W tradycyjnym kapuśniaku aż roi się od aromatycznych przypraw. Jeśli chcesz o nich wiedzieć więcej i poznać ciekawe sposoby na ich wykorzystanie, sprawdź nasze wpisy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *