Tradycyjny krupnik na żeberkach

Tagi:

Krupnik na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. Koniecznie z krupami, czyli kaszą jęczmienną. To tradycyjna zupa kuchni polskiej. Zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale jednak sztuką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby była nie za gęsta, a idealna. Chociaż z tą kaszą różnie bywa – są tacy, którzy lubią, jak łyżka w zupie pełnej kaszy i mięsa stoi, a inni wolą wersję lżejszą. Krupnik na żeberkach według tego przepisu dla mnie jest złotym środkiem 🙂

Składniki:

  • 30 dag świeżych żeberek ekstra
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska
  • świeżo posiekana natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.
  2. Do garnka dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
  3. Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
  4. Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki

krupnik na żeberkach

krupnik z mięsem

krupnik z żeberkami

jak ugotować krupnik na żeberkach

krupnik na żeberkach jak zrobić

Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup – sprawdź nasze przepisy:

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *