Tradycyjny krupnik na żeberkach
Tagi: krupnik

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: średni
Krupnik na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. Koniecznie z krupami, czyli kaszą jęczmienną. To tradycyjna zupa kuchni polskiej. Zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale jednak sztuką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby była nie za gęsta, a idealna. Chociaż z tą kaszą różnie bywa – są tacy, którzy lubią, jak łyżka w zupie pełnej kaszy i mięsa stoi, a inni wolą wersję lżejszą. Krupnik na żeberkach według tego przepisu dla mnie jest złotym środkiem 🙂
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Składniki:
- 30 dag świeżych żeberek ekstra
- 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 nieduże ziemniaki
- 3 liście laurowe
- 4-6 ziarenek ziela angielskiego
- sól morska
- świeżo posiekana natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
- Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę.
- Do garnka dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy kawałek pora i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
- Kaszę przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedzamy, dodajemy do garnka z gotującą się zupą, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
- Z zupy wyciągamy kawałki żeberek, oddzielamy mięso od kości. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup – sprawdź nasze przepisy:
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
- Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
- Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
- Zupa ogórkowa na żeberkach
- Zupa fasolowa na żeberkach
- Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach
- Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach
- Zupa ziemniaczana na żeberkach z kabanosem i pietuszkowym pistou
32 Comments
Jutro u mnie krupnik ;)))
Mniam najlepsza. Moja babcia zawsze mówiła łyżka kaszy na osobę plus jedna dodatkowo.
Babcine sposoby są najlepsze <3
takiego przepisu właśnie szukałam 🙂
krupnik .ze hey palce lizac.
Dziękuję za przepis, wyszła super 🙂
Proporcje mięsa do wody powinny być jak 1:2. Ja wolę warzywa pokrojone w drobną kostkę lub julienne. Starte na tarce kojarzą mi się z zupą ze stołówki…
Nigdy nie lubiłem krupniku ale postanowiłem zrobić z tego przepisu i wyszedł świetny. Może dlatego że nikt mi tak dobrego nie ugotował nigdy to byłem uprzedzony :D. PS-Ja dodaje kawałek czerwonej papryki drobno posiekanej:).
Podoba mi się pomysł z papryką 🙂
Żeberka lub kostka wieprzowa i kurze łapki-nadają ,,kleistości”;-) oczywiście wyrzucam bo dzieci ?
Trochę sprytu i można przechytrzyć naszych milusińskich 😉
Pycha ! Jak widze te przepisy krupniku na kurczaku to mnie śmiech ogarnia.
jak tradycyjny krupnik to tylko na żeberkach 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pierwszy raz robiłem krupnik. Trzymałem się dokładnie przepisu i wyszedł rewelacyjny. Wskakuje do mojej karty dań domowych :-).
Dziękujemy za komentarz, zachęcamy do dalszego testowania naszych przepisów 🙂 Pozdrawiam 🙂
zapomniano napisać o pieprzu soli itp.ale przepis dobry
Pieprz można dodać wedle uznania, pozdrawiam 🙂
Na ile osób są Państwa przepisy? Np. ten konkretny jeśli obiad jest jedno daniowy?
Z podanych ilości składników przygotuje Pani 4 porcje zupy, jeśli mają być większe, to 3. Pozdrawiam 🙂
Świetny przepis! Proporcje idealne, smak zupy zdecydowanie podkreślają żeberka wieprzowe.
Muszę mieć na 6 porcji wiec podwoić składniki ?
Jutro będzie ?
Podwoić 🙂
Po 35 latach polubiłam krupnik. Dziś na obiadek i już pachnie cudownie w kuchni❤
Super wieści, pozdrawiamy 🙂
Ja lubię wcisnąć ząbek czosnku i dodać 3 suszone grzyby oraz łyżkę masła.
Mam zawsze duży problem z obiadami bo moje dzieci prócz garstki zup nie chcą ich jeść. Dzis zrobiłam krupnik z tego przepisu (dodałam tylko więcej przypraw) i… moje dzieci poprosili o dokładkę 🙂 zostaje z Waszą stronę na dłużej 😉 pozdrawiam
Super wieści 🙂 Nie możemy obiecać, że Pani dzieci pokochają wszystkie nasze zupy, ale mamy nadzieję, że często będą wołać o dokładki. Pozdrawiamy 🙂
Ja również Was pokochałam od pierwszego krupniku. Wstyd się przyznać ale w wieku 42 lat zrobiłam go pierwszy raz ponieważ sama nie przepadałam. Ostatnio zrobiłam naradę rodzinną bo już mi obiadowych pomysłów brakło i padło hasło KRUPNIK. Trafiłam na ten przepis i mogę oddtrąbić pełen sukces, talerze wylizane, włącznie z moim. Zdecydowanie tu zostaję!
Super wieści! Jaka zupa będzie następna? 🙂
Robiłam wielokrotnie krupnik z tego przepisu i zawsze wychodził idealnie. Właśnie się studzi na oknie, a potem do lodówki i obiad dla rodziny gotowy.
Dziękujemy za pyszne wieści 🙂 Pozdrawiamy 🙂
Moja mama robiła kiedyś krupnik, potem smakował wojskowy, pyszny z chlebem posmarowanym serkiem topionym – najlepsze jadło. Jakiś czas temu poprosiłem żonę o tę zupkę, wyszła nieźle, ale serki nie mają już takiego smaku co te peerelowskie. Żałuję tylko że teściowa jest uprzedzona do krupników. Może po moim, wedle Państwa przepisu zmieni zdanie. Nie omieszkam opisać jej reakcji. Pozdrówka (%