Krupnik to jedna z najbardziej znanych i lubianych polskich zup. Ta gęsta, sycąca potrawa ma mnóstwo fanów. Nie każdy z nich zna jednak jej historię. Okazuje się bowiem, że początki tego smacznego dania sięgają XIII wieku. Przyrządzana w tamtym czasie zupa nazywana była bryją. Nasi przodkowie przygotowywali ją na bazie prostych, ogólnie dostępnych składników. Do jej przyrządzania wykorzystano między innymi rośliny strączkowe, kasze, a także rozmaite, wolno rosnące rośliny, takie jak lebiodka czy pokrzywa. Dodawały one bryi smaku. Ta ówczesna, niezwykle popularna zupa stała się pierwowzorem dzisiejszego krupniku.
Krupnik na żeberkach wieprzowych jest bardzo sycący. Koniecznie należy go gotować z krupami, czyli z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa kuchni polskiej zdaje się być prosta w przygotowaniu. Aby jednak smakowała perfekcyjnie, należy dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, tak, żeby była nie za gęsta, a idealna. Chociaż z tą kaszą różnie bywa – są tacy, którzy lubią, jak łyżka w zupie pełnej kaszy i mięsa stoi, a inni wolą wersję lżejszą. Żeby zupa miała niepowtarzalny smak, koniecznie powinna być przyrządzona na mięsnym wywarze. Najlepiej smakuje krupnik na żeberkach.
Przepis na krupnik na żeberkach nie jest zbyt skomplikowany. Kasza jęczmienna to podstawowy jego składnik. To ona daje zupie niepowtarzalnego smaku i sprawia, że jest odpowiednio gęsta. Krupnik smakuje najlepiej, kiedy przyrządza się go na mięsnym wywarze. Doskonale sprawdzą się wieprzowe żeberka. Przed gotowaniem należy je dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy wywar zaczyna wrzeć, odszumowujemy go, wrzucamy do niego liście laurowe oraz angielskie ziele i pozwalamy mu się gotować jeszcze przez około 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę. Warzywa korzenne ścieramy na tarce o dużych oczkach, por drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do zupy. Mięsno warzywny wywar gotujemy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do niego opłukaną na sicie kaszę. Krupnik na żeberkach należy gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Ugotowane żeberka wyjmujemy z wywaru i oddzielamy mięso od kości. Krupnik wlewamy na talerze, wkładamy mięsne kawałki i całość dekorujemy drobno posiekaną pietruszką. Zupa krupnik na żeberkach to przepyszne, sycące i rozgrzewające danie.
Komentarze 0