Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Tagi:

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej smakuje tak, jak ten babciny i maminy, który pamięta się z dzieciństwa. Taki rosół nastawiano z samego rana w niedzielę. Kiedy wszyscy domownicy byli już na nogach, rosół od dawna lekko pyrkał na kuchence, a w kuchni unosił się apetyczny aromat. Bliżej południa zabierano się za przygotowanie makaronu. Dzieci uwielbiały taki makaron, toteż zanim zasiadły do obiadu, zjadały miseczkę samego makaronu.

Jeśli nie macie ochoty bawić się w przygotowaniu domowego makaronu, możecie podać rosół z lanymi kluseczkami. Jest przy nich o wiele mniej pracy.

Tradycyjny rosół powinien być przygotowany z prawdziwej wiejskiej kury, którą dziś można kupić pod nazwą kura zagrodowa. Rosół przygotowany na takiej kurze ma doskonały smak i aromat, który trudno uzyskać sięgając po kurczaka z chowu przemysłowego.

Kiedy gotujemy rosół pojawia się pytanie, po jakie przyprawy sięgnąć? Kiedy mamy dobrej jakości mięso, włoszczyznę i sporo cierpliwości, nie potrzeba nic więcej, poza solą i czarnym pieprzem. Niektórzy dodają do rosołu liście laurowe i ziele angielskie, można dodać też kawałek imbiru i 2-3 ząbki czosnku. Ja jednak zostaję przy soli i pieprzu.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji rosołu.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami:

  • zestaw rosołowy z kury zagrodowej (lub korpus i 2 skrzydełka)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora (najlepiej ciemnozielona część)
  • kawałek kapusty włoskiej
  • cebula
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty (ok. 10 ziarenek)
  • opcjonalnie: gałązka świeżego lubczyku i natki pietruszki
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 3l zimnej wody, doprowadzamy do delikatnego wrzenia na wolnym ogniu (zupa ma delikatnie pyrkać).
  2. Do garnka dodajemy obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, dokładnie umyty por i liście kapusty włoskiej.
  3. Dodajemy obraną i opaloną nad ogniem cebulę (jeśli nie mamy kuchenki gazowej możemy wrzucić cebulę na patelnię grillową lub też nie obierać, a tylko dobrze umyć i dorzucić do garnka w łupinie).
  4. Dodajemy sól według uznania i ziarenka pieprzu. Gotujemy 3-4 godziny.
  5. Pod koniec gotowania można dodać do garnka gałązkę świeżego lubczyku i zielonej pietruszki.
  6. Kiedy rosół jest gotowy, delikatnie wyciągamy z garnka warzywa i mięso. Marchewkę kroimy w talarki, dodajemy z powrotem do rosołu. Mięso oddzielamy od kostek, dodajemy do rosołu.
  7. Z jajek i mąki przygotowujemy lane ciasto z dodatkiem szczypty soli.
  8. Zwiększamy moc płyty lub kuchenki, do gotującego się rosołu wlewamy cienką strużką ciasto, mieszamy, gotujemy 1-2 minuty.
  9. Rosół podajemy posypany natką pietruszki.

jak ugotować rosół z kury

tradycyjny rosół z kury z kapustą włoską

tradycyjny rosół z kury z selerem, porem i marchewką

jak długo gotować rosół?

rosół z kury z jajkiem

rosół z kury z kluskami lanymi

tradycyjny rosół z kury z kluskami lanymi i marchewką

rosół z kury z lubczykiem i marchewką

A po rosole czas na deser! Poznaj nasze kolorowe propozycje!

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *