Truskawkowe inspiracje

Tagi:

Sezon truskawkowy w pełni! W czerwcu, wychodząc na miasto, zamiast torebki zabieram ze sobą kobiałkę. Dzień bez truskawek to przecież dzień stracony. Czerwone, słodkie i soczyste zajadać mogę na śniadanie, obiad i kolację.
Swój dzień często rozpoczynam od koktajlu. Bohaterki tego miesiąca blenduję z kefirem, maślanką lub mlekiem, słodzę bananem, który zawiera naturalne cukry.
Truskawkowe inspiracje
przepisy z truskawkami
Truskawki do woli pałaszować mogą wszyscy dbający o linię, gdyż w 100 g zawierają ona zaledwie 30 kalorii. Porcja 100 g pokrywa także dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Truskawki bogate są również w witaminy z grupy B, A i E oraz żelazo czy fosfor, które chronią nas przed anemią i wzmacniają kości. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie. Owoce te obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Z truskawek można także zrobić maseczkę, która wygładzi i nawilży cerę.
truskawki
sposoby na truskawki
Są w życiu czasem takie prozaiczne słowa, nazwy czy czynności, których prawidłowej wymowy czy sposobu wykonania zwyczajnie nie potrafimy zapamiętać. Ja staję przed mini wyzwaniem za każdym razem, kiedy przychodzi mi się zajmować właśnie truskawkami. :) Nigdy nie wiem, czy najpierw powinnam je umyć, czy też usunąć szypułki (?). Wszystkim tym, którym również zdarza się pomylić kolejność podpowiadamy: najpierw mycie, potem szypułkowanie.
Co można zrobić z truskawek?
przepisy z truskawkami
Klika razy przyszło nam się spotkać z pochlebnym stwierdzeniem, że jako Zakochani potrafimy przyrządzić zupę ze wszystkiego! Wyczarujemy więc i coś z…truskawek!
Przepis na zupę już niebawem na blogu, tymczasem wypróbujcie pomysł na sałatkę – idealną na lunch lub lekką kolację. Przygotujecie ją w 15 minut, a na talerzu będzie prezentowała się wyjątkowo efektownie. Dajcie upust swojej kulinarnej fantazji i udekorujcie ją z impresjonistycznym zacięciem!

Sałatka z truskawek, selera i sera pleśniowego

Składniki:

  • 8 łodyg selera naciowego
  • 400 g truskawek
  • Kiść winogron
  • Seler pleśniowy Lazur
  • Garść orzechów włoskich
  • Pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki musztardy Dijon z ziarnami gorczycy

Przygotowanie:

  1. Łodygi selera umyć, obrać, pokroić na kawałki.
  2. Truskawki umyć i obrać. Połowę zmiksować na gładkie purée, resztę pokroić na ćwiartki.
  3. Winogrona umyć, pokroić na plasterki.
  4. Na talerzach ułożyć seler, winogrona, truskawki, orzechy. Posypać pieprzem cytrynowym, skropić olejem z pestek dyni, udekorować truskawkowym purée oraz musztardą.

truskawki - przepisy
truskawki
przepis na potrawy z truskawkami
truskawki - jak przygotować?
P.S. Jeśli najdzie Was ochota na małe co nieco, rozpuśćcie w kąpieli wodnej mleczną lub gorzką czekoladę,zanużcie w nich do połowy truskawki i jeśli będziecie potrafili się powstrzymać, poczekajcie chwilę aż czekolada zastygnie. Jeśli nie…zajadajcie od razu!

Zobacz też