Warzywne zupy dla niemowlaka na 5 sposobów
Tagi:

Zakochani w zupach dobrze wiedzą, że w zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diecie nie może zabraknąć zup. Także w diecie niemowlęcia, które wkroczyło już w etap rozszerzania diety. Specjalnie dla Waszych maluszków przygotowaliśmy 5 pomysłów na pyszne i wartościowe zupy warzywne z pożywnymi strączkami, które są cennym źródłem białka roślinnego.
Zupa marchewkowa z soczewicą i kaszą jaglaną:
- marchewka
- łyżka czerwonej soczewicy
- łyżka kaszy jaglanej
- łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
- Marchewkę dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, podlewamy wodą, zagotowujemy.
- Do garnka dodajemy soczewicę i kaszę jaglaną. Gotujemy 15 minut. W razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę.
- Do ugotowanej zupy dodajemy masło lub oliwę, mieszamy.
- Gotową zupę możemy delikatnie zmiksować.

Zupa z fasolką szparagową:
- ziemniak
- kawałek marchewki
- mała garść fasolki szparagowej
- łyżeczka masła
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy. Marchewkę i ziemniaka kroimy w kostkę, fasolkę na mniejsze części. Podlewamy warzywa wodą. Gotujemy do miękkości.
- Zupę miksujemy z dodatkiem masła na gładki krem bądź pozostawiamy drobne kawałki warzyw.
- Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.
Zupa jarzynowa z bobem:
- mały ziemniak
- marchewka
- 3 różyczki kalafiora lub brokuła
- pół szklanki bobu
- łyżka masła
- łyżeczka posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy. Marchewkę i ziemniaka kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, podlewamy wodą, gotujemy do miękkości.
- W tym czasie w drugim garnuszku gotujemy bób, po przestygnięciu obieramy i dodajemy do zupy.
- Do zupy dodajemy masło, rozdrabniamy warzywa blenderem. Dodajemy posiekany koperek.
Zupa krem z ciecierzycy:
- marchewka
- mały batat
- pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
- łyżeczka oleju lnianego
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Marchewkę i batata obieramy, kroimy w kostkę, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości.
- Do ugotowanych warzyw dodajemy ugotowaną ciecierzycę, zagotowujemy.
- Dodajemy olej lniany, rozdrabniamy blenderem.
- Podajemy z natką pietruszki.


Krem z brokuła z groszkiem i dodatkiem żółtka:
- 1/4 świeżego brokuła lub 56 różyczek mrożonego
- 1/4 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
- pół ugotowanego na twardo żółtka
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
- Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy. Groszek dokładnie myjemy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na wrzątek, gotujemy 10 minut.
- Wyciągamy z garnka brokuła, oddzielamy widelcem „kwiatki”, resztę przekładamy do garnka i miksujemy na krem z dodatkiem oliwy z oliwek. Do zmiksowanej zupy dodajemy oddzielone wcześniej „kwiatki”.
- Zupę podajemy z połową żółtka.