Warzywne zupy dla niemowlaka na 5 sposobów

Tagi:

Zakochani w zupach dobrze wiedzą, że w zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diecie nie może zabraknąć zup. Także w diecie niemowlęcia, które wkroczyło już w etap rozszerzania diety. Specjalnie dla Waszych maluszków przygotowaliśmy 5 pomysłów na pyszne i wartościowe zupy warzywne z pożywnymi strączkami, które są cennym źródłem białka roślinnego.

Zupa marchewkowa z soczewicą i kaszą jaglaną:

  • marchewka
  • łyżka czerwonej soczewicy
  • łyżka kaszy jaglanej
  • łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewkę dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, podlewamy wodą, zagotowujemy.
  2. Do garnka dodajemy soczewicę i kaszę jaglaną. Gotujemy 15 minut. W razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę.
  3. Do ugotowanej zupy dodajemy masło lub oliwę, mieszamy.
  4. Gotową zupę możemy delikatnie zmiksować.

 

 

 

Zupa z fasolką szparagową:

  • ziemniak
  • kawałek marchewki
  • mała garść fasolki szparagowej
  • łyżeczka masła
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy. Marchewkę i ziemniaka kroimy w kostkę, fasolkę na mniejsze części. Podlewamy warzywa wodą. Gotujemy do miękkości.
  2. Zupę miksujemy z dodatkiem masła na gładki krem bądź pozostawiamy drobne kawałki warzyw.
  3. Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.

 

Zupa jarzynowa z bobem:

  • mały ziemniak
  • marchewka
  • 3 różyczki kalafiora lub brokuła
  • pół szklanki bobu
  • łyżka masła
  • łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy. Marchewkę i ziemniaka kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, podlewamy wodą, gotujemy do miękkości.
  2. W tym czasie w drugim garnuszku gotujemy bób, po przestygnięciu obieramy i dodajemy do zupy.
  3. Do zupy dodajemy masło, rozdrabniamy warzywa blenderem. Dodajemy posiekany koperek.

 

 

 

Zupa krem z ciecierzycy:

  • marchewka
  • mały batat
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • łyżeczka oleju lnianego
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i batata obieramy, kroimy w kostkę, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Do ugotowanych warzyw dodajemy ugotowaną ciecierzycę, zagotowujemy.
  3. Dodajemy olej lniany, rozdrabniamy blenderem.
  4. Podajemy z natką pietruszki.

Krem z brokuła z groszkiem i dodatkiem żółtka:

  • 1/4 świeżego brokuła lub 56 różyczek mrożonego
  • 1/4 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • pół ugotowanego na twardo żółtka
  • łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

  1. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy. Groszek dokładnie myjemy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na wrzątek, gotujemy 10 minut.
  2. Wyciągamy z garnka brokuła, oddzielamy widelcem „kwiatki”, resztę przekładamy do garnka i miksujemy na krem z dodatkiem oliwy z oliwek. Do zmiksowanej zupy dodajemy oddzielone wcześniej „kwiatki”.
  3. Zupę podajemy z połową żółtka.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *