Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Tagi: , ,

Będzie słodko, pomarańczowo i … wegańsko! Odkąd odkryłam przepis na wegańską śmietanę, dodaję ją do zup niemalże tak samo często jak zwykłą. Jest z nią nieco więcej roboty, to fakt, ale kiedy tą samą zupę mogę podać całemu gronu moich przyjaciół, odrobina wysiłku szybko zostaje zrekompensowana. Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką to także kolejna zupa do wpisania na listę menu dla najmłodszych.

Zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Warzywa wystarczy pokroić i wrzucić do garnka. Potem, wszystko dzieje się niemalże samo 🙂 Na zakończenie zupę blendujemy i dekorujemy fantazyjnie śmietaną. Intensywny aromat czarnuszki dodaje zupie niepowtarzalnego smaku.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką:

  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 dużych marchewek
  • 2 pietruszki
  • 2 bataty
  • 1 pomarańcza
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek wegańskiej śmietany (przepis:tutaj)
  • Kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki czarnuszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Z papryczki usunąć pesteczki i również drobno posiekać.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.
  4. W trakcie szklenia dodać kurkumę, słodką paprykę oraz cynamon. Wymieszać.
  5. W międzyczasie, marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  6. Bataty obrać, pokroić w kostkę.
  7. Wycisnąć sok z pomarańczy.
  8. Do zeszklonych warzyw dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Chwilkę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. 9. Całość gotować przez ok. 20-30 minut – do momentu aż marchewki zaczną mięknąć.
  9. Pod koniec gotowania dorzucić pokrojone bataty. Gotować przez kolejne 10 minut.
  10. Następnie dolać sok z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać łyżkę czarnuszki.
  11. Zupę zblendować na gładki krem. W trakcie blendowania dolewać wegańską śmietanę – powoli, aby zupa się nie zważyła.
  12. Zupę podawać udekorowaną śmietaną, posypaną czarnuszką.

zupa krem marchewkowy z batatami i czarnuszkąWegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką i wegańską śmietanąWegańska zupa krem z marchewki z batatami i czerwoną cebuląwegańska zupa marchewkowawegańska zupa z marchwi i czarnuszki

Poznaj inne wegańskie przepisy!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *