Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Tagi: , ,

Wegańska zupa z bobem o pięknym zielonym kolorze przyciągnie do stołu nie tylko wegan i wegetarian. Apetyczne ziarenka bobu zostały pozbawione łupinek, w których prezentują się mniej apetycznie, za to są zdecydowanie zdrowsze. W łupinkach bobu kryje się mnóstwo cennych witamin, a przecież i tak część z nich stracimy podczas gotowania. Jeśli więc szarobury kolor bobu ugotowanego w łupinkach nie jest przeszkodą, pomińcie obieranie bobu podczas przygotowania zupy.

Wegańska zupa z bobem gotuje się szybko, jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad w zabieganym tygodniu. Dzięki wysokiej zawartości białka zupa jest treściwa i zaspokoi głód na dłuższy czas.

Zabieliłam zupę śmietanką kokosową. Moim zdaniem dodała potrawie bardzo przyjemny i delikatny orientalny charakter, który można jeszcze bardziej podkręcić dodając do zupy zamiast soku z cytryny sok z limonki.

Do przygotowania wegańskiej zupy z bobu można wykorzystać także bób łuskany.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Wegańska zupa z bobem:

  • 0,5 kg świeżego bobu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • pół pęczka koperku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki soli i cukru
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • śmietanka kokosowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, dorzucamy bób i kilka gałązek koperku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy bób, wywar zachowujemy.
  2. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Krótko podsmażamy tak przygotowane warzywa na jednej łyżce oliwy.
  3. Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
  4. Ostudzony bób obieramy z łupinek. Siekamy kilka gałązek koperku.  Wrzucamy na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą bób i koperek, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze pół minuty smażymy, mieszając.
  5. Podsmażony bób dodajemy po koniec gotowania do garnka z zupą.
  6. Doprawiamy zupę solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietanką kokosową. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *