Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Tagi:

Prosta i sycąca zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu to nie tylko propozycja dla wegan, ale dla wszystkich, którzy zimową porą potrzebują dobrze zjeść. Zupa, choć nie ma w niej ani grama mięsa, jest naprawdę sycąca. Soczewica i wędzone tofu to świetne źródło białka roślinnego, którego nie może zabraknąć w diecie wegańskiej, a i w każdej innej jest mile widziane.

Czerwona soczewica szybko się gotuje, więc przygotowanie zupy zajmie naprawdę tylko chwilę. Zanim rozgrzejecie się po długim zimowym spacerze, zupa będzie już na Was czekać na stole. Dobrze doprawiona rozgrzewającym imbirem i chili sprawi, że krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach, a nam w okamgnieniu robi się przyjemnie ciepło. Jesienią i zimą nie ma lepszej zupy!

Zupa z soczewicy powinna być gęsta, łyżka ma w niej stać. Jedna porcja ma sycić na długo, ale to oczywiście nie znaczy, że nie będzie chętnych na dokładkę. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Przezornie można podwoić ilość składników ?

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 l wywaru warzywnego
  • puszka pomidorów krojonych
  • kostka wędzonego tofu
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • szczypta chili
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta mielonego kuminu
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • sok z ćwiartki cytryny
  • oliwa do smażenia
  • świeżo posiekana zielenina

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.
  2. Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.
  3. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.
  4. Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.
  5. Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.
  6. Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).
  7. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.
  8. Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem jak j pryzgotowac

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu

miska wegańskiej zupy z tofu

gęsta wegańska zupa

zupa z soczewicy dla wegan i wegetarian

sycąca wege zupa z soczewicy

wegańska zupa z soczewicy z pomidorami z puszki

wegańska zupa z soczewicy czerwonej

Poznaj inne wege propozycje:

Zobacz też

6 Comments

  • Katarzyna napisał(a):

    zrobiłam wczoraj sama dla siebie, ale efekt i smak przeszły moje oczekiwania, to będzie moja ulubiona zupa,jest pyszna,następnego dnia tofu zastąpiłam grzankami z chleba tostowego i smakowała równie wybornie, dziękuję za inspirację 🙂 teraz wypróbuję zupę gołąbkową i ze szparagami 🙂

  • Magda napisał(a):

    witam.
    Czym mogę zastąpić tofu?
    pozdrawiam

  • LadyWiki napisał(a):

    Eksplozja smaków. Zupa wyśmienita. Dla mnie numer jeden wśród wszystkich dotychczasowych eksperymentów z zupami. Szybko się ją przygotowuje ale jednak zupa, która stoi jeden lub dwa dni jest o niebo lepsza. Mniam 😋

  • Paulina napisał(a):

    Ta zupa jest przepyszna! Zamiast tofu dałam ser halloumi 🙂 Syci, rozgrzewa i do tego samo zdrowie.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *