Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Tagi: ,

Poniższy przepis na listę ulubionych powinni dodać wszyscy zabiegani rodzice, których pociechy lubią od czasu do czasu pogrymasić przy stole. Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu bez problemu przygotujesz ją również w trakcie opieki nad dziećmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wymyślnych składników (to właśnie jedna z zalet prostej kuchni włoskiej). Większość, z tego, co znajdzie się w garnku, masz zwykle w swojej lodówce. Otwórz ją już teraz, w trakcie czytania przepisu, i przekonaj się, że mam rację! 🙂

Podstawą tej zupy jest wywar. Ważne zatem, aby przyrządzić go ze świeżych i aromatycznych warzyw. Przepis jest wegetariański, więc w garnku nie wyląduje tym razem mięso. Najmłodsi uwielbiają zupę neapolitańską ze jej kremową konsystencję i delikatny smak. W naszej wersji podawana z makaronem wstążki, warto jednak dodać taki, który dzieciaki lubią najbardziej. Ugotuj, przetestuj i podziel się z nami reakcją Twoich najbliższych. Smacznego!

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem:


  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera korzeniowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 150 g sera parmezan
  • 2 żółtka
  • 150 g makaronu wstążki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.
  2. Pora i łodygi selera naciowego dokładnie umyć, odciąć końcówki.
  3. Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.
  4. Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.
  5. Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.
  6. Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  7. Zalać ok. 1,2 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.
  8. Gotowy bulion przecedzić.
  9. Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.
  10. Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).
  11. Zupę doprawić oregano,kurkumą, solą i pieprzem – do smaku.
  12. Makaron można ugotować w zupie lub w osobnym garnku.
  13. Zupę serwować z makaronem.

Gęsta wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronemzupa neapolitańska z długim makaronem i seremWegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem i tartym parmezanemZupa neapolitańska z makaronem wstążkiWegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem wstążkami i warzywami

Poznaj inne propozycje idealne dla najmłodszych domowników!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *