Wegetariańska zupa tajska

Tagi: ,

Dziś coś na rozgrzanie! W kuchni zaszaleliśmy z azjatyckimi przyprawami, takimi jak kurkuma, pasta curry i kolendra. W efekcie w garnku powstała wyjątkowo aromatyczna wegetariańska zupa tajska, przyrządzona na bazie bulionu warzywnego, z dodatkiem mleka kokosowego. W środku znalazła się duża porcja zdrowych warzyw – szczególnie brokuła i sycący makaron. Oczywiście również w stylu azjatyckim, czyli makaron ryżowy.

Tak przygotowana zupa tajska to propozycja zarówno wegetariańska, jak i bezglutenowa! Na porcję mogą zatem skusić się niemalże wszyscy, bez względu na preferencje żywieniowe. Idealna na spotkanie w gronie przyjaciół.

Wegetariańska zupa tajska:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 5 suszonych grzybów mung
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 8 różyczek brokuła
  • 1/2 limonki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sezamu
  • Świeża kolendra lub zielona pietruszka
  • 150 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Czosnek i imbir obrać, a następnie drobno posiekać.
  2. Z papryczki chilli usunąć pesteczki, posiekać.
  3. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półksiężyce.
  4. Grzyby mung namoczyć w wodzie i pokroić w paseczki.
  5. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej sezamowy. Dodać posiekane czosnek, imbir, papryczkę chilli, marchewkę oraz pietruszkę.
  6. Całość doprawić kurkumą i słodką papryką, dodać pastę curry, delikatnie podsmażyć.
  7. Do podsmażonych warzyw dodać różyczki brokuła. Całość zalać bulionem. Gotować przez ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do zupy dodać puszkę pomidorów, grzyby mung oraz mleko kokosowe. Gotować przez kolejne 10-15 min.
  8. Na zakończenie zupę doprawić solą oraz sokiem z limonki.
  9. Makaron ugotować. Kolendrę/pietruszkę posiekać.
  10. Wegetariańska zupa tajska doskonale smakowała będzie podana z makaronem ryżowym, posypana sezamem i świeżą kolendrą/ew. natką pietruszki.

Z kolendrą podobno jest tak, że albo się ją uwielbia, albo nie można znieść jej smaku. Na szczęście można ją zawsze zamienić na inne świeże zioła! A co jeszcze można zrobić z ziołami? Sprawdź w naszych przepisach:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *