Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem

Tagi: ,

Początek lata. Nic wtedy nie smakuje tak pysznie, jak proste zupy pełne aromatycznych młodych warzyw. Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem należy właśnie do takich prostych pysznych zup, które przywodzą na myśl wspomnienia z dzieciństwa i pachną beztroskimi wakacjami.

Wśród propozycji na letnią zupę nie może zabraknąć zupy z kalarepką. Warzywo to świetnie nadaje się nie tylko do schrupania na surowo, chociaż chyba właśnie w tej postaci jest uwielbiana przez dzieci.

Kalarepa ma łagodny smak, dlatego do zupy warto dodać sporo świeżej zieleniny – aromatycznego koperku i natki pietruszki. Jeśli macie ochotę, możecie zupę delikatnie doprawić sokiem z cytryny.

Kalarepka, zwłaszcza ta młoda, często sprzedawana jest z liściastą czuprynką. Nie pozbywajcie się jej! Liście jak najbardziej można posiekać i dodać do garnka z zupą. Wegetariańska zupa z kalarepy powinna być jak najbardziej zielona 😊

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem:

  • 3 kalarepki
  • 3-4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • pół cebuli
  • 1l wywaru warzywnego
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • świeżo posiekana natka pietruszki i koperku
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę, kawałek selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę.
  2. Wywar zagotowujemy, dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy nieco ponad 10 minut. Solimy.
  3. W tym czasie kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli miały listki, pozbawiamy je twardych łodyżek, kroimy i razem z kalarepkę podduszamy na maśle razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką.
  4. Podduszoną kalarepkę dodajemy do garnka, gotujemy 5 minut.
  5. Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej zieleniny – koperku i zielonej pietruszki. Zabielamy na talerzach słodką śmietanką.

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *