Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem
Tagi: zupa jarzynowa, zupa kalarepowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Początek lata. Nic wtedy nie smakuje tak pysznie, jak proste zupy pełne aromatycznych młodych warzyw. Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem należy właśnie do takich prostych pysznych zup, które przywodzą na myśl wspomnienia z dzieciństwa i pachną beztroskimi wakacjami.
Wśród propozycji na letnią zupę nie może zabraknąć zupy z kalarepką. Warzywo to świetnie nadaje się nie tylko do schrupania na surowo, chociaż chyba właśnie w tej postaci jest uwielbiana przez dzieci.
Kalarepa ma łagodny smak, dlatego do zupy warto dodać sporo świeżej zieleniny – aromatycznego koperku i natki pietruszki. Jeśli macie ochotę, możecie zupę delikatnie doprawić sokiem z cytryny.
Kalarepka, zwłaszcza ta młoda, często sprzedawana jest z liściastą czuprynką. Nie pozbywajcie się jej! Liście jak najbardziej można posiekać i dodać do garnka z zupą. Wegetariańska zupa z kalarepy powinna być jak najbardziej zielona 😊
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Wegetariańska zupa z kalarepy z ziemniakami, świeżą pietruszką i koperkiem:
- 3 kalarepki
- 3-4 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- pół cebuli
- 1l wywaru warzywnego
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- świeżo posiekana natka pietruszki i koperku
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki masła
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewkę, kawałek selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę.
- Wywar zagotowujemy, dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy nieco ponad 10 minut. Solimy.
- W tym czasie kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli miały listki, pozbawiamy je twardych łodyżek, kroimy i razem z kalarepkę podduszamy na maśle razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką.
- Podduszoną kalarepkę dodajemy do garnka, gotujemy 5 minut.
- Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej zieleniny – koperku i zielonej pietruszki. Zabielamy na talerzach słodką śmietanką.






