Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Tagi: ,

O tej porze roku nie sposób nie bawić się w kuchni kolorami! Dziś odcieniem przewodnim będzie zielony. W garnku wylądują kolejno zielony brokuł, zielona cukinia, zielony groszek i szpinak. Dla przełamania zielonej palety wkradnie się odcień pomarańczowy. Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi to majowe “must-do”!

Poniższa zupa to danie lekkostrawne, którym bez obaw mogą się zajadać wszystkie osoby będące na diecie. Zdecydowałam się poeksperymentować nieco z jej konsystencją i doszłam do wniosku, że najlepiej smakuje taka “na pół” zmiksowana, kiedy na łyżkę od czasu do czasu trafi coś do chrupania. Oprócz kawałków warzyw, są to także pyszne marchewkowe i pietruszkowe chipsy.

Składniki:


  • 300 g świeżego zielonego groszku
  • Pęczek świeżego szpinaku
  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek młodej marchewki
  • Pęczek młodej pietruszki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem.
  3. Brokuła umyć, podzielić na różyczki.
  4. Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry.
  5. Groszek wyłuskać ze strąków. Szpinak dokładnie umyć (aby na liściach nie został piasek) i drobno posiekać.
  6. Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać brokuły. Dosypać kurkumę. Całość wymieszać i podsmażyć, przez ok. 3-4 minuty.
  7. Następnie dodać cukinię, groszek i szpinak. Wymieszać.
  8. Warzywa zalać gorącym bulionem. Gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 10 minut.
  9. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie zblendować – tak, aby rozpadła się tylko część warzyw, a reszta pozostała w kawałkach.
  10. Młode marchewki i pietruszki dokładnie wyszorować szczotką do warzyw. Następnie pokroić je w cienkie plasterki.
  11. Plasterki warzyw ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  12. Warzywne chipsy piec ok. 10-15 minut, aż zaczną się rumienić, delikatnie kurczyć i nabierać chrupkości.
  13. Po wyjęciu z pieca, posypać je świeżo zmielonym pieprzem.
  14. Zupę podawać z dodatkiem świeżych chipsów warzywnych.

1 komentarz

  • Izabela napisał(a):

    Bardzo fajny pomysł na zupę. Nie miałam brokuła i zamiast niego dałam pół pęczka zielonych szparagów i wyszła bardzo smaczna. Następnym razem zrobię z brokułem.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *