Wegetariański żurek w chlebie

Tagi: ,

Wegetariański żurek w chlebie? Dlaczego nie! Nie każdemu żurkowi musi towarzyszyć charakterystyczny aromat wędzonki czy też kawałki białej kiełbasy. Żurkowi wegetariańskiemu aromatu nadaje przepięknie pachnący majeranek i czosnek, a uroku – chlebek, w którym jest podany.

W wielu piekarniach w okresie wielkanocnym dostępne są gotowe chlebowe miseczki, w niektórych przez cały rok, na przykład na specjalne na zamówienie. Możecie też samodzielnie upiec takie miseczki na żurek – przepis tutaj. Można też takie naczynia zrobić ze zwykłych okrągłych chlebków – wcześniej należy odciąć „górę” (i zachować ją jako pokrywkę), wydrążyć środek (można z niego zrobić zupę chlebową), wysmarować białkiem jaja kurzego i zapiec chwilę w piekarniku (w ten sposób zabezpieczymy miseczki przed przeciekaniem).

Żurek możecie przygotować w wersji mniej lub bardziej gęstej – wszystko zależy od ilości zakwasu, jaki zużyjecie do przygotowania zupy. W zależności od ilości zakwasu otrzymacie też żurek mniej lub bardziej kwaśny. Lecz gdy zależy Wam, by żurek był zdecydowanie kwaśny, ale niezbyt gęsty – rozmieszajcie zakwas, lecz przed wlaniem odstawcie go na chwilę – część mąki opadnie na dno – jeśli nie przelejecie jej do garnka zupa będzie mniej gęsta bez straty na intensywności smaku. Z kolei, gdy lubicie żurek gęsty, ale niezbyt kwaśny, wlejcie cały dobrze wymieszany zakwas, a po zagotowaniu dodajcie do żurku ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, która złagodzi jego smak.

Składniki:

  • do 0,5 l zakwasu na żurek
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • kawałek pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól do smaku
  • do podania: groszek ptysiowy, grzanki lub jajka
  • chlebki do żurku lub zwykłe małe bochenki

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy (również cebulę). Kroimy na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody. Zagotowujemy.
  2. Dodajemy do garnka ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pół godziny.
  3. Zakwas dobrze mieszamy, wlewamy do zupy (dobrze jest robić to stopniowo do uzyskania odpowiedniej gęstości – niektórzy lubią, kiedy żurek jest bardzo gęsty, inny mniej). Dodajemy suszony majeranek, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę gotujemy. Doprawiamy zupę szczyptą soli.
  4. Zupę podajemy we wcześniej lekko podpieczonym chlebku, posypujemy zieleniną.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.

Przepis na wegetariański żurek w chlebie

Jak zrobić wegetariański żurek w chlebie

Wegetariański żurek w chlebie sprawdzony przepis

Wegetariański żurek w chlebie prosty i smaczny przepis

Szybki przepis na wegetariański żurek w chlebie

Wegetariański żurek w chlebie jak szybko zrobić

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy wegetariańskie: 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *