Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Tagi:

Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy. Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące. Latem, szczególnie w chłodniejsze dni, warto się skusić na leczo w takiej właśnie odsłonie. To pyszny i sycący obiad, a jeśli smak wegetariańskiego leczo szczególnie przypadnie wam do gustu, można je… zawekować na zimę!

Wegetariańskie leczo:

  • 2 średnie cukinie(ok. 0,6 kg)
  • 30 dag świeżych pieczarek
  • 2 papryki (u mnie żółta i czerwona)
  • papryczka chili
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta papryki wędzonej
  • pół łyżeczki suszonej bazylii’
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Pieczarki myjemy,  kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, zwiększamy moc kuchenki, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy pieczarki, mieszamy. Zmniejszamy moc, dusimy do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, wędzoną papryką, suszoną bazylią i oregano. Dodajemy ziele angielskie i laurowe liście.
  3. W tym czasie papryki myjemy, kroimy w poprzek, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Papryczkę chili możemy pozbawić pestek, jeśli jest bardzo ostra.
  4. Dodajemy do pieczarek paprykę, chwilę smażymy wszystko często mieszając. Podlewamy warzywa wodą (tak, aby przykryła warzywa), zmniejszamy moc kuchenki, dusimy 10 minut.
  5. Cukinię kroimy w ćwiartki (można obrać, jeśli nie jest młoda), dorzucamy do rondla z warzywami, dusimy kolejne 20 minut.
  6. Dodajemy pomidory z puszki, chwilę gotujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, świeżo mielonego pieprzu i w razie konieczności solą.
  7. Na drugi dzień leczo jeszcze na chwilę wstawiamy do gotowania. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.

Z podanych ilości otrzymacie 4 większe porcje.

leczo wegetariańskie dyptyk 3

leczo wegetariańskie IMG_6956

leczo wegetriańskie główne IMG_6939

leczo wegetariańskie IMG_6942

leczo wegetariańskie dyptyk 2

leczo wegetariańskie IMG_6960

leczo wegetariańskie dyptyk 1

leczo wegetariańskie IMG_6970

Aby wykorzystać w pełni sezon na cukinię, wypróbuj inne nasze przepisy na zupy z cukinii:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *