Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Tagi: ,

Po długich miesiącach oczekiwania na wyższe temperatury za oknem staram się wykorzystać każdy wolny dzień i spędzić go na świeżym powietrzu wśród najbliższych. W cieplejsze dni zawsze nabieramy ochoty na pałaszowane posiłków pod gołym niebem. W tym roku w momencie pojawienia się pierwszych dobrych prognoz pogody zacząłem się zastanawiać co zaserwować na inaugurację sezonu. Na pierwszy ogień w tym sezonie poszła węgierska zupa gulaszowa z kociołka.

Kuchnia węgierska obfituje w paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Właśnie dlatego w zupie gulaszowej ląduje spora ilość świeżej kolorowej papryki, a także mieszanka mielonej słodkiej, ostrej i wędzonej papryki. W skład zupy wchodzą także warzywa korzeniowe, cebula, ziemniaki i pomidory oraz podsmażone mięso wołowe. Tak przygotowana zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie – jest rozgrzewająca, sycąca, idealna na inaugarcję sezonu grillowego.

Tradycyjnie zupa przyrządzana jest na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, ale jeżeli nie dysponujecie takim kociołkiem albo pogoda nie sprzyja, równie dobrze możecie ugotować ją w warunkach domowych, w kuchni na zwykłej kuchence.

Składniki:

  • ok. 1 l gorącej wody lub domowego bulionu

  • 500 g mięsa gulaszowego np. wołowiny
  • 400 g pokrojonych pomidorów bez skórki z puszki
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
  2. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę.
  3. Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso skop obficie oliwą z oliwek.
  4. Do kociołka lub garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je.
  5. Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.
  6. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  8. Wlej wywar z warzyw lub gorącą wodę, tak żeby płyn zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.
  9. Gotuj ok. 40 minut pod przykryciem, uzupełnij poziom wody tak aby składniki były przykryte.
  10. Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler w razie potrzeby uzupełnij poziom wody.
  11. Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.
  12. Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut.
  13. Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.
  14. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *