Węgierska zupa rybna halászlé

Tagi: ,

Halászlé, węgierska zupa rybna, uchodzi za najlepszą zupę rybną na świecie. Ale nie wierzcie mi na słowo. Ugotujcie i przekonajcie się na własne kubki smakowe. Koniecznie przygotujcie ją na rybach słodkowodnych. Ja wykorzystałam karpia – nie tylko ze względu na przedświąteczny czas, ale też przez bliskość stawów milickich, obfitujących w karpie, do hodowli których przykłada się w naszym rejonie dużą wagę. Poza tym mięso karpia nie rozpada się podczas gotowania, co ma wielki wpływ na wygląd i konsystencję węgierskiej zupy rybnej.

Do przygotowywania wywaru rybnego na węgierską zupę rybną najlepiej wykorzystać części ryb pozostałe po sprawieniu, takie jak głowy (bez oczu i skrzeli), płetwy, ości, okrawki mięsa. Aby wywar był esencjonalny, powinien długo gotować się na wolnym ogniu, mniej więcej 3 godziny. Jeśli zależy nam na czasie, możemy skrócić gotowanie o godzinę. Jednak im więcej cierpliwości, tym więcej smaku i aromatu wydobędzie się z ryb, a tym samym – z węgierskiej zupy rybnej.

Wywar z karpia:


  • o,5 kg karpia (najlepiej resztki po sprawieniu ryb)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 4-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 ziarenek ziela
  • 3 listki laurowe

Przygotowanie:

  1. Resztki ryb dokładnie wyjemy, zalewamy 2-2,5 l wody. Dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Powoli zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin.
  3. Gotowy wywar odcedzamy przez gęste sito lub gazę.

 

Halászlé węgierska zupa rybna:

  • 1 l wywaru rybnego
  • 0,5 kg karpia (dzwonka)
  • puszka pomidorów pelati
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • kawałek papryczki chili
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy, układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, pieczemy, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przekładamy papryki do miski, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Cebule kroimy w drobną kostkę. Podduszamy w rondlu na rozgrzanym oleju.
  3. Kawałek papryczki chili drobno siekamy, dodajemy do cebuli.
  4. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do rondla przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, przesmażamy pół minuty.
  5. Dodajemy do rondla pomidory.
  6. Zdejmujemy z papryki skórkę, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy paprykę w kawałki i dodajemy do rondla.
  7. Dodajemy do rondla wywar rybny, doprawiamy solą morską i pieprzem. Dodajemy dzwonka, gotujemy godzinę na wolnym ogniu.
  8. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę rybną szczyptą cukru.
  9. Węgierską zupę rybną podajemy z dzwonkiem karpia, zabielamy  śmietaną, posypujemy natką pietruszki.

 

węgierska zupa rybna  zupa rybna  zupa z karpia  zupa z wywaru rybnego  zupa z ryb  zupa rybna na wigilię

Wybierz się na wycieczkę po Węgrzech i spróbuj też innych naszych przepisów:

Zobacz też

1 komentarz

  • Ewa napisał(a):

    Wszystko bardzo mi się podoba, pyszny przepis, zdjęcia, zresztą kupiłam składniki i będę robiła, ale gotowanie na wolnym ogniu dzwonek karpia przez godzinę to zdecydowanie zbyt długo. To tak delikatne mięso, że w „mrugającym” wywarze 20 minut to max (tak zresztą gotuję do galarety). Przy dłuższym gotowaniu zaczyna oddawać soki i delikatne, soczyste mięsko robi się wiórowate.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *