Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Tagi: ,

Jakiś czas temu miałam okazję zjeść halászlé, czyli węgierską zupę rybną, którą gotuje się na wywarze z ryb słodkowodnych. Zazwyczaj dodaje się do niej karpia i ta ryba stanowi bazę zupy. Uzupełnieniem może być zaś sum. Mięso tej ryby nie rozpada się w trakcie gotowania. W węgierskiej zupie rybnej dominuje smak papryki. Jeśli więc lubicie paprykę, to z pewnością ta zupa rybna przypadnie Wam do gustu. Postanowiłam przygotować swoją wersję węgierskiej zupy rybnej, inspirując się przepisem na halászlé. Zupę ugotowałam  na wywarze warzywnym z dodatkiem świeżej papryki, cebuli i czosnku. Sum w połączeniu z papryką smakował rewelacyjnie!

Składniki:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 pomidor
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • filet z suma bez skóry 260 g
  • 1 ząbek czosnku
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Paprykę kroimy w wąskie i niezbyt długie paski, cebulę w piórka.
  2. Marchew obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
  3. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy paprykę z cebulą i marchewką.
  4. Dusimy około 10 minut i na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę ( lub pokrojony w drobną kostkę ) oraz paprykę słodką i ostrą.
  5. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut.
  6. Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go w kostkę. Rybę kroimy w równą kostkę.
  7. Do węgierskiej zupy rybnej dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

Węgierska zupa rybna - przepis

zupa rybna - jak zrobić?

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *