Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Tagi: , ,

Dziś na stole myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. Przepisów na specjalność znad Balatonu jest zapewne tyle, ile domostw na Węgrzech. Istnieje jednak pewna uniwersalna wersja receptury, którą można dowolnie modyfikować. W niektórych przepisach znajdziemy dodatek wina lub mąki – w celu zagęszczenia zupy. Stawiając na to, aby chłodnik był aksamitny i kremowy sięgamy po jogurt grecki i chudą śmietanę. Zupa za sprawą korzennych przypraw jest niezwykle wyrazista w smaku. Podawana na zimno doskonale chłodzi w upalne dni.

Składniki:

  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 1 Chłodnik Wiśniowy Winiary
  • Kilka goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietany 12%
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsypać cukier, zawartość opakowania Chłodnik Wiśniowy Winiary, dorzucić goździki i laskę cynamonu. Całość zalać 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając .
  2. Zmniejszyć ogień, dodać wiśnie i gotować dalej na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Wyłowić laskę cynamonu oraz goździki. Całość wystudzić.
  4. Dodać jogurt grecki i 100 ml śmietany (resztę zostawić do dekoracji).
  5. W zależności od upodobania, całość zmiksować na gładką masę lub dobrze wymieszać.
  6. Płatki migdałów uprażyć na patelni – aż lekko się zarumienią.
  7. Schłodzoną zupę podawać udekorowaną śmietaną i płatkami migdałowymi.

Zupa wiśniowaPrzepis na zupę wiśniowąSposoby na zupę wiśniowąZupa wiśniowa - jak zrobić?Zupa wiśniowa - przepis

 

Zobacz też inne przepisy na węgierskie zupy!

Zobacz też