Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna

Tagi: , ,

Kolacja wigilijna to dla każdego niezwykle wydarzenie w ciągu roku. W tym dniu zależy nam szczególnie na tym, aby wszystkim domownikom oraz zaproszonym gościom smakowały przyrządzone potrawy. Zwyczaje, choć podobne, każdy celebruje na swój sposób. U jednych na stole nie może zabraknąć barszczu, u innych…grzybowej! I właśnie na tę podsuwamy przepis. Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna, to propozycja lekka, lecz niezwykle aromatyczna. Po zjedzeniu pełnego talerza, zostanie jeszcze miejsce na rybę, kapustę i pierogi!

Wigilijna zupa grzybowa:

  • 300 g suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby dzień przed gotowaniem zupy (wystarczy wieczorem) dokładnie opłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia.
  2. Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Pora dokładnie opłukać.
  3. Cebulę oraz ząbki czosnku (w łupinach) opalić palnikiem.
  4. Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą – tak, aby pokryła ona wszystkie składniki. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować na średnim ogniu przez min. godzinę.
  5. Gotowy bulion przecedzić. Odłożyć marchewki i pietruszki, które można później wkroić do zupy.
  6. Do gotowego bulionu dodać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zupę gotować dalej na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut.
  7. Na koniec odłowić grzyby i pokroić je na mniejsze części. Dodać do zupy wraz z posiekanymi marchewkami i pietruszkami.
  8. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Zupę można podawać z uszkami lub makaronem. Wigilijna zupa grzybowa będzie wówczas o wiele bardziej sycąca.

Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna, jak ją zrobić?Wigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna, prosty przepisWigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna, smaczny przepisWigilijna zupa grzybowa – klarowna i intensywna, sprawdzony przepisJak zrobić wigilijną zupę grzybową – klarowną i intensywną

Suszone grzyby to wielkie ułatwienie w gotowaniu, nie tylko w święta. I można zrobić je samemu! Podpowiadamy, jak się z nimi obchodzić krok po kroku:

Zobacz też, jak przygotować domową, suszoną i mrożoną włoszczyznę – idealną do niemal każdej zupy.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *