Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Tagi: ,

Do świąt wielkanocnych zostało jeszcze nieco czasu, ale już zaczynam  zastanawiać się nad świątecznym menu. Od lat podaję żurek z białą kiełbasą i boczkiem, ale dzisiaj ugotowałam na próbę zupę chrzanową na wędzonych żeberkach. Zupa zrobiła prawdziwą furorę w mojej rodzinie. Przyznaję szczerze, że do tej pory nie byłam fanką chrzanowej, ale jak widać smaki się zmieniają.

Moja zupa chrzanowa jest delikatna z wyraźnym posmakiem wędzonych żeberek, które nadają całości charakteru. Niektórzy dodają do niej białą kiełbasę, ale ilość mięsa w moim przepisie jest na tyle wystarczająca, że nie ma potrzeby dodawać czegokolwiek do zupy. Zupa jest sycąca i treściwa. Smak chrzanu nie jest mocno dominujący i takie proporcje okazały się dla nas idealne.

Wielkanocna zupa chrzanowa smakuje najlepiej z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżą zieleniną.

(z podanych składników można przygotować około 4-6 porcji zupy)

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki (400 g)
  • 3/4 szklanki mrożonej włoszczyzny (55 g)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 5 łyżeczek chrzanu
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Żeberka wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody.
  2. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 60 minut (aż żeberka będą miękkie). Po tym czasie wyjmujemy żeberka.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor i dodajemy do zupy.
  4. Na tej samej patelni smażymy kolejno: umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i na koniec pokrojony drobno czosnek.
  5. Całość dodajemy do wywaru z żeberek i gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
  6. Zupę doprawiamy solą oraz dodajemy łyżeczkę majeranku.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy chrzan. Zupę dokładnie mieszamy i zabielamy śmietaną.
  8. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Lekko wystudzone żeberka kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy.
  9. Porcję zupy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.

Wielkanocna zupa chrzanowa

Wielkanocna zupa chrzanowa

Wielkanocna zupa chrzanowa

Na Wielkanoc polecam :

Barszcz biały kaliski

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Zobacz też

8 Comments

  • helioda napisał(a):

    marzyłam o takiej zupie na Święta Wielkanocne, ale pierwsza próba będzie w sobotę, dziękuję

    • Jola napisał(a):

      Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować . Pozdrawiam 🙂

      • helioda napisał(a):

        Bardzo dziękuję za podpowiedź. Z pewnością dam znać czy rodzina się zakochała w kolejnej zupie, które Panie proponujecie.
        Serdecznie pozdrawiam i bardzo dziękuję za cudowny blog :). Większość blogerów sili się na cudowne potrawy, niezwykle wymyślne i z trudno dostępnych składników najlepiej w wersji minimalistycznej co mojego ślubnego doprowadza do szału a zupa to prawdziwa podstawa obiadu, przynajmniej dla moich dzieci proponowana przez Panie w niebanalny sposób a już zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to rarytas godny Oscara :*

        • Jola napisał(a):

          Helioda, strasznie nam miło, że blog i nasze zupowe przepisy się podobają. Obie z Agatką jesteśmy zwolenniczkami prostych i nieskomplikowanych receptur. Gotowanie ma być wszak przyjemnością , więc staramy się , aby nasze zupy były w miarę szybkie i proste w przygotowaniu ale smaczne i przyjemne dla oka. Dziękuję za miłe słowa o blogu i mojej zupie pomidorowej 🙂
          Co do chrzanowej to ta zupa sprawdziła się u mnie też w wersji nie zmiksowanej , z warzywami pokrojonymi w kosteczkę i chyba następnym razem tak ją ugotuję.
          Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy do zaglądania do nas 🙂

  • helioda napisał(a):

    Rodzina oszalała na punkcie tej zupy bardzo dziękuję za przepis z pewnością zagości w tym roku na naszym świątecznym stole . Pozdrawiam ciepło

  • martyna napisał(a):

    Mam pytanie do wszystkich którzy gotowali tę zupę, czy po zjedzeniu zupy rozbolała was głowa? U mnie cała rodzina po obiedzie uskarżała się na ból głowy. Mięso bylo świeże, chrzan ze świeżo otwartego słoiczka, śmietanka z nowego opakowania. Wszystkie składniki byly dobre. Myślę czy chrzan pod wpływem ciepła nie zaczął wydzielac kwasów czy innych substancji, ktore byly odpowiedzialne za ten ból. Choć smak zupki był wyśmienity to będę sie obawiała ponownie ugotować zupę

    • Jola napisał(a):

      Martyna, może to zbieg okoliczności. Jedliśmy zupę chrzanową już wiele razy i nigdy nic się nie działo. Chrzan dodaje się też do wielu innych potraw : pieczonych kiełbasek, żurku, barszczu białego, pieczonego mięsa i do przetworów ( w innej postaci ) więc z pewnością jest bezpieczny. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *