Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Tagi:

Kolacja wigilijna bez wątpienia składa się z tradycyjnych potraw, wśród których nie brakuje ryb, takich jak karp. To ryba, bez której trudno sobie wyobrazić kolację wigilijną. Jest wiele możliwości jej przyrządzenia. Karp zazwyczaj serwowany jest na świątecznym stole w tradycyjnej wersji, czyli jako smażone filety rybne. Jeśli nie przepadasz za zwykłym karpiem z patelni, to proponuję przepis na pieczonego karpia z dodatkiem tymianku i gorczycy, podanego nietypowo, bo w towarzystwie zupy grzybowej. Bazą mojego dania jest Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY oraz wywar z suszonych grzybów. Zupa grzybowa wigilijna z karpiem to potrawa, którą zachwycisz swoich domowników i gości!

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem:

  • 1 opakowanie Zupa Grzybowa Nasza Specjalność WINIARY

  • 750 ml wody
  • 40 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
  • 400 g płatów karpia
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • świeże zioła do podania

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka, zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw na noc do zamoczenia.
  2. Grzyby ugotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
  3. Przygotuj rybę – płaty karpia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posyp gorczycą i suszonym tymiankiem.
  4. Rybę przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż (karp ułożony skórą do góry w naczyniu żaroodpornym) do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 8-10 minut (w zależności od grubości ryby) lub do czasu, aż skórka będzie miejscami ładnie zrumieniona.
  5. W 750 ml zimnej wody rozprowadź zawartość saszetki Zupy grzybowej Nasza Specjalność WINIARY i dobrze wymieszaj. Dodaj do wywaru z grzybów, dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  6. Zupę grzybową serwuj z upieczoną rybą i świeżymi ziołami, np. rozmarynem.

Szybka Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem i czosnkiem

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem na maśle

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem smażonym

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem z suszonych grzybów

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *