Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

Tagi: , ,

Wigilijna zupa grzybowa zazwyczaj przygotowywana jest z suszonych grzybów. Moja rodzina niestety zdecydowanie woli grzybową z świeżych lub mrożonych grzybów. Suszone grzyby na naszym świątecznym stole pojawiają się w uszkach do barszczu lub drożdżowych pasztecikach.

Powoli wprowadzam się w nastrój świąteczny. Uwielbiam Boże Narodzenie i wszystko co z nim związane. Lubię też tą przedświąteczną krzątaninę w kuchni i te wszystkie aromaty : suszonych grzybów, pierniczków, goździków i pomarańczy przeplatające się  z zapachem świeżej choinki. Chciałabym te chwile zatrzymać  w swojej pamięci jak najdłużej.

Składniki:

  •  4 dymki
  •  600 -700  g grzybów leśnych mrożonych
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu z grzybów leśnych
  • łazanki
  • 1 pęczek pietruszki
  • świeży tymianek
  • szczypta kozieradki
  • pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Dymki kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 2 łyżkach masła.
  2. Grzyby rozmrażamy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli dymki z 1 łyżką masła. Smażymy tak długo aż z grzybów odparuje cały sok.
  3. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone listki czosnku niedźwiedziego.
  4. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut.
  5. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i kozieradką.
  6. Nieco zupy odlewamy do miseczki i mieszamy ją z śmietanką. Tak przygotowaną wcześniej śmietanę dodajemy do garnka z zupą ciągle mieszając.
  7. Łazanki gotujemy w osobnym garnku.
  8. Do miseczek nakładamy ugotowane łazanki, wlewamy porcję zupy i obficie posypujemy posiekaną pietruszką i tymiankiem.

DSC_0930-tile

Jeśli szukacie przepisu na zupę wigilijną z suszonych grzybów, to zachęcam do skorzystania z przepisu Agatki : zupa grzybowa z suszonych grzybów.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *