Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

Tagi: , ,

Dla jednych barszcz, dla innych postna zupa grzybowa jest nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. W domach niektórych szczęśliwców pojawiają się obie te zupy. Może i w Waszym domu tak będzie? Przygotowanie zupy grzybowej z makaronem nie wymaga większej uwagi w kuchni. Trzeba tylko pamiętać o namoczeniu grzybów, a cała reszta dzieje się sama pomiędzy innymi kulinarnymi przygotowaniami do świąt. Wigilijna zupa grzybowa z makaronem czy barszcz? Ja nie muszę wybierać. Gotuję obie. Dziś prezentuję przepis na wigilijną zupę grzybową w wersji z makaronem.

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami:

  • 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików, ale mogą być podgrzybki)
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz do doprawienia
  • makaron typu łazanki (ok. 50 g suchego makaronu na osobę)

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej szybko przepłukujemy grzyby na sicie pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do naczynia, zalewamy ok. 0,5 l wody, odstawiamy.
  2. Na drugi dzień włoszczyznę myjemy (por nacinamy wzdłuż tak, by można było dokładnie wypłukać przestrzeń pomiędzy poszczególnymi listkami), przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy cebulę, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotowujemy.
  3. Grzyby delikatnie wyciągamy z naczynia, w którym się moczyły (aby nie wzburzyć wody), przekładamy do garnka, delikatnie przelewamy też wodę (uważamy, by do garnka nie trafił osad z dnia naczynia).
  4. Gotujemy zupę ok. 45 na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
  5. Przecedzamy zupę przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Grzyby kroimy w paseczki, dodajemy do zupy.
  6. Zupę grzybową podajemy z łazankami, doprawiamy na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.

zupa grzybowa z makaronem

 

zupa grzybowa z łazankami zupa grzybowa - przepis

wigilijna zupa grzybowa

 

Zobacz inne sprawdzone przepisy na zupy z makaronem, nie tylko te grzybowe:

Zobacz też

3 Comments

  • Natalia napisał(a):

    Nie wyszła mi zupa. Pierwszy raz w życiu ?. Nawet ja modyfikowalam 3 razy. Pierwsza wszystko zgodnie z przepisem. Jakaś taka nijaka. Potem dodałam śmietanę 30 juz lepsza. Następnie wszystko zblendowalam wyszło jeszcze lepiej. A najlepiej jak dodałam wielkie zło czyli kostkę. Proszę o pomoc może jednak coś źle zrobiłam. Jedynie grzyby to były pomieszane.

    • Agata napisał(a):

      A grzybów było tyle, ile w przepisie? A może wody za dużo? Nie wiem, co innego mogło mieć wpływ na niepowodzenie, zupa powinna być aromatyczna, wyraźnie grzybowa.

  • Jagoda napisał(a):

    Dziewczyny nie straszcie bo chce ten przepis wykorzystać w niedziele ;d

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *