Wigilijny barszcz biały grzybowy

Tagi: ,

Choć dla mnie kulinarnym symbolem Świąt Bożego Narodzenia jest wigilijny barszcz czerwony z uszkami, w wielu polskich domach zasiadamy nie do barszczu czerwonego, ale do zup grzybowych, czasem rybnych, a nawet do wigilijnego barszczu białego!

Wigilijny barszcz biały grzybowy moim zdaniem właśnie grzybom zawdzięcza swój wigilijny charakter. I jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej zupy grzybowej. Lekko kwaskowy, a jednak grzybowy, bo przygotowany na esencjonalnym wywarze z leśnych grzybów.

Wigilijny barszcz biały grzybowy wydłużył listę zup wigilijnego menu. Wydawać by się mogło, że nie sposób spróbować wszystkich pysznych pozycji z wigilijnej listy, ale ja, dzięki temu, że jadę i do rodziców, i do teściów, co roku mogę zjeść pyszną maminą zupę rybną z lanymi kluseczkami. Barszcz z uszkami jem i tu, i tu. Ale to też mi nie przeszkadza, bo naprawdę uwielbiam barszcz z uszkami. A poza tym inaczej robi barszcz moja mama, a inaczej mama mojego męża, więc naprawdę nie jestem skazana na kulinarną nudę. Zaś w zaciszu mojego domu będzie na mnie czekał wigilijny barszcz biały grzybowy. Z połowy porcji, bo po dwóch wigiliach trudno będzie zjeść więcej 🙂

wigilijny barszcz biały grzybowy

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów (u mnie pół na pół borowiki i prawdziwki)
  • 2 opakowania Barszczu Białego Winiary
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • cebula
  • łyżka masła sklarowanego
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania zupy, szybko, ale dokładnie przepłukuję grzyby na sicie, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i drobinek piasku. Zalewam grzyby 0,5 l zimnej wody, odstawiam do namoczenia.
  2. Po kilku godzinach wyławiam grzyby, przekładam do garnka i zalewam wodą, w której się moczyły, pozostawiając odrobinę na dnie (w ten sposób jeśli na grzybach były drobinki piasku, pozostaną na dnie naczynia, w którym grzyby się moczyły). Zagotowuję i gotuję do miękkości.
  3. Po tym czasie znów wyławiam grzyby. Na patelni rozgrzewam masło sklarowane i podduszam na nim cebulkę posiekaną w drobną kostkę.
  4. Grzyby siekam na drobne kawałki, dodaję do cebulki i chwilę smażę.
  5. Barszcz biały rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, zagotowuję ciągle mieszając.
  6. Dodaję do barszczu grzyby z cebulką. Gotuję 5 minut.
  7. Po zestawieniu barszczu z płyty dodaję zahartowaną kwaśną śmietanę.
  8. Wigilijny barszcz biały grzybowy podaję udekorowany świeżą natką pietruszki.

barszcz biały na wigilię

barszcz na wigilię

Na wigilijny stół polecam także:

barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

barszcz wigilijny z uszkami pieczarkowymi

zupa grzybowa wigilijna

wigilijna zupa grzybowa z łazankami

wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

moczka – zupa piernikowa z bakaliami

zupa migdałowa

wigilijna zupa z suszu

wigilijne paszteciki do barszczu

ślimaczki drożdżowe do barszczu

zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *