Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Tagi: ,

Zazwyczaj na świątecznym stole w moim domu pojawia się barszcz czerwony, ale uwielbiamy też wigilijny barszcz biały, który gotuję  z suszonymi grzybami. W tym roku postanowiłam przygotować na Wigilię barszcz biały z dodatkiem domowej przyprawy z suszonych grzybów, kozim serem i olejem rydzowym. Ser kozi sprawdził się idealnie, a olej rydzowy stanowi w tym daniu przysłowiową kropkę nad i. Wigilijny barszcz biały to zupa prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na świąteczną kolację lub obiad.

Składniki:

  • 2 ziemniaki ( 420 g )
  • 60 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki lub kostkę
  • łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka przyprawy z suszonych grzybów leśnych
  • Rodzinna zupa barszcz biały Winiary
  • olej rydzowy
  • natka pietruszki
  • 250 g  sera z mleka koziego
  • śmietana ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i smażymy pokrojone ziemniaki razem z włoszczyzną do momentu aż się przyrumienią ( około 10 minut ).
  3. Ziemniaki z włoszczyzną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy z suszonych grzybów i gotujemy około 20 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).
  4. W osobnej misce mieszamy barszcz biały z 0,5 litra zimnej wody i dolewamy do zupy mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.
  5. Ser kozi kroimy w kostkę.
  6. Do miseczek nalewamy porcję ciepłej zupy i dodajemy pokrojony ser kozi. Wigilijny barszcz biały skrapiamy olejem rydzowym i dekorujemy natką pietruszki.

wigilijny barszcz biały

świąteczny barszcz biały

barszcz biały na wigilię

Zobacz też

2 Comments

  • MagdalenaMagda napisał(a):

    U nas na Podbeskidziu wygląda on nieco inaczej 🙂 chętnie podzielę się z Wami tym przepisem na wigilijny żurek! 🙂 pozdrowienia!!

    • Agata napisał(a):

      Czekamy na przepis z niecierpliwością, prosimy o podesłanie go przez zakładkę Kontakt (w dole strony), ugotujemy i się pochwalimy na blogu 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *