Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Tagi: ,

Przepis na wigilijny barszcz czerwony nie musi być skomplikowany. Ale barszcz na Wigilię musi być pyszny i w intensywnym kolorze. Warto przygotować go na wywarze z grzybów leśnych, najlepiej borowików, i z dodatkiem aromatycznego majeranku. Tradycyjnie czerwony barszcz wigilijny można podać z uszkami, a także bułeczkami grzybowymi, ślimaczkami, krokietami z kapustą i grzybami lub pierożkami. Z każdym z tych dodatków będzie smakował wyśmienicie. Wesołych Świąt 🙂

Wigilijny barszcz czerwony:

  • Barszcz czerwony instant Winiary (1 opakowanie)
  • 10 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • listek laurowy
  • 2 goździki
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • ocet winny do smaku

Przygotowanie:

  1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc.
  2. Na drugi dzień przekładamy grzyby do garnka, ostrożnie dolewamy wodę, w której się moczyły, uważając, by nie przelać do garnka drobinek piasku, które opadły na dno. Uzupełniamy wodę w garnku do pojemności 1,2 l.
  3. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, goździki, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
  4. Wywar przecedzamy, grzyby z wywaru odkładamy na farsz do uszek.
  5. Do gorącego wywaru dodajemy barszcz czerwony, mieszamy, doprawiamy suszonym majerankiem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i octem winnym.
  6. Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami.

 

uszka:

  • 2 szklanki mąki
  • ok. 100 ml gorącej wody
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 0,5 kg pieczarek
  • grzyby z wywaru na barszcz
  • cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie 1-2 łyżeczki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, dodajemy szczyptę doli i cukru, szklimy.
  2. Pieczarki oczyszczamy z ziemi, myjemy, kroimy w paseczki (jeśli nie mamy maszynki do mielenia, zetrzyjmy pieczarki na tarce), dodajemy do cebuli, dusimy, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone w paseczki grzyby z wywaru, jeszcze chwilę dusimy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Farsz mielimy w maszynce do mielenia. Jeśli jest zbyt luźny, dodajemy łyżeczkę bułki tartej.
  4. Z mąki wymieszanej ze szczyptą soli, wody, jajka, łyżeczki oleju wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny.
  5. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wąską szklaneczką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, dodajemy farsz, zlepiamy jak pierogi, a następnie zlepiamy ze sobą dwa końce pierożków, by powstały „uszka”.
  6. Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, wrzucając uszka na wrzątek i wyciągając je łyżką cedzakową po minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.

wigilijny barszcz czerwony

barszcz na wigilię

zupa barszcz

Zobacz też