Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

Tagi: , ,

Święta za pasem…a skoro święta to obowiązkowo wigilijny barszcz! Dziś przepis na wersję tradycyjną – z dużą ilością buraków, na żeberkach. W ramach dodatków proponuję uszka (na które przepis znajdziecie tutaj), a tym, którzy mają ochotę na drobne urozmaicenie i mały polsko – włoski fusion polecam zaserwować wigilijny barszcz z tortellini.

Składniki:

  • 400 g żeberek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 5 dużych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Natka pietruszki
  • Majeranek
  • Łyżka kminku (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, zalać ok. 1,5 litra wody i gotować przez ok. 20-25 minut.
  2. W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki, selera, cebulę i buraki – pokroić na mniejsze części.
  3. Przygotowane warzywa dodać do mięsnego wywaru. Podgotować jeszcze chwilę z żeberkami. Po ok. 10-15 minutach, wyjąć żeberka, gotować na wolnym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
  4. Prawie gotowy barszcz przecedzić.
  5. W zależności od tego, czy lubimy zupę bardziej lub mniej kwaskowatą, wycisnąć sok z połówki lub całej cytryny i dodać do zupy pod koniec gotowania.
  6. Zupę poprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Jako, że nie wszyscy przepadają, można dodać łyżkę kminku – opcjonalnie.
  7. Wigilijny barszcz podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, uszkami lub tortellini.

barszcz wigilijny - przepisbarszcz na wigilię - jak zrobić?barszcz czerwony z uszkamiwigilijny barszcz czerwony - łatwy przepisbarszcz świąteczny - składnikizupy na wigilię

W dobrym barszczu nie może zabraknąć dużej ilości ziół! Jeśli je lubisz, koniecznie sprawdź inne nasze przepisy:

oraz oczywiście garść wiedzy o samych ziołach:

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *