Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
Tagi: zupa brokułowa, zupa krem, zupa z zielonego groszku

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: średni
Zielona zupa nie musi być straszna, chyba że… strasznie dobra! Taka właśnie powinna być zupa krem z brokuła i groszku. Dodajcie do niej kaszę jaglaną, a zyska zarówno na smaku, jak i na uroku. Kaszę można ugotować osobno, tak jak w przepisie, bądź też dodać ją bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Ja wolę opcję pierwszą, ze względu na to, że kasza pozostaje sypka, co świetnie pasuje do kremowej konsystencji zupy. Smacznego 🙂
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku:
- 400 g mrożonych brokułów
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- 0,75 l wywaru warzywnego lub wody
- szklanka mrożonej włoszczyzny (lub pęczek świeżej)
- cebula
- 1/4 łyżeczki papryczki chili
- sól morska i pieprz czarny do doprawienia
- oliwa do podsmażenia włoszczyzny
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
Przygotowanie:
- Włoszczyznę mrożoną (lub świeżą pokrojoną) i pokrojona w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie w głębokim rondlu. Dodajemy szczyptę chili i jeszcze chwilę przesmażamy.
- Dodajemy do rondla groszek i brokuły, podlewamy warzywa wywarem lub wodą, gotujemy 10 minut.
- Miksujemy zupę na krem, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Kaszę jaglaną prażymy chwilę na suchej patelni, często mieszając (aż poczujemy wyraźny orzechowy aromat), przepłukujemy wrzątkiem.
- Przekładamy kaszę do garnuszka, zalewamy szklanką wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut.
- Zdejmujemy garnek z kaszą z kuchenki, pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza wchłonie pozostałą wodę.
- Zupę krem z brokuła podajemy z kaszą jaglaną.
Kasza jaglana = pyszna i pożywna zupa! Zobacz inne przepisy na zupy z kaszą jaglaną: