Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną

Tagi: , ,

Zielona zupa nie musi być straszna, chyba że… strasznie dobra! Taka właśnie powinna być zupa krem z brokuła i groszku. Dodajcie do niej kaszę jaglaną, a zyska zarówno na smaku, jak i na uroku. Kaszę można ugotować osobno, tak jak w przepisie, bądź też dodać ją bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Ja wolę opcję pierwszą, ze względu na to, że kasza pozostaje sypka, co świetnie pasuje do kremowej konsystencji zupy. Smacznego 🙂

Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku:

  • 400 g mrożonych brokułów
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 0,75 l wywaru warzywnego lub wody
  • szklanka mrożonej włoszczyzny (lub pęczek świeżej)
  • cebula
  • 1/4 łyżeczki papryczki chili
  • sól morska i pieprz czarny do doprawienia
  • oliwa do podsmażenia włoszczyzny
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę mrożoną (lub świeżą pokrojoną) i pokrojona w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie w głębokim rondlu. Dodajemy szczyptę chili i jeszcze chwilę przesmażamy.
  2. Dodajemy do rondla groszek i brokuły,  podlewamy warzywa wywarem lub wodą, gotujemy 10 minut.
  3. Miksujemy zupę na krem, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Kaszę jaglaną prażymy chwilę na suchej patelni, często mieszając (aż poczujemy wyraźny orzechowy aromat), przepłukujemy wrzątkiem.
  5. Przekładamy kaszę do garnuszka, zalewamy szklanką wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut.
  6. Zdejmujemy garnek z kaszą z kuchenki, pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza wchłonie pozostałą wodę.
  7. Zupę krem z brokuła podajemy z kaszą jaglaną.

krem z brokuła

Jak zrobić zupę krem z brokuła?

Przepis na zupę krem z brokuła

Sposoby na zupę krem z brokuła

 

Kasza jaglana = pyszna i pożywna zupa! Zobacz inne przepisy na zupy z kaszą jaglaną:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *