Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

Tagi: , ,

Zupa ogórkowa to niekwestionowany klasyk naszej rodzimej kuchni. Wyróżnia się świeżym i charakterystycznie kwaskowym smakiem. Tym razem zupę ogórkową serwuję nieco odmienioną – jeszcze bardziej wiosenną, a to za sprawą dodatku w postaci świeżych liści szczawiu. Szczaw stanowi wybitnie wiosenny dodatek. Szczególnie warto na niego zwrócić uwagę w sezonie, kiedy łatwo dostępne są jego młode liście.

Szczaw stanowi motyw przewodni, zaś w ramach dodatkowego akcentu do ogórkowej proponuję dodać podsmażone warzywa – marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Taką lekką majową zupę ogórkową podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym koperkiem. Po więcej pomysłów na wykorzystanie sezonowych, wczesnowiosennych skarbów odsyłam was do tego wpisu o nowalijkach.

Zupa ogórkowa ze szczawiem:

  • Zupa ogórkowa jak u mamy WINIARY
  • 1,5 l wody
  • pęczek świeżego szczawiu
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • dodatki: 2 jajka ugotowane na twardo, pęczek koperku

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki i pietruszkę w talarki.
  2. W większym garnku rozgrzej masło i wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż przez ok. 5 minut.
  3. Podsmażone warzywa zalej 1 l wody i gotuj na małym ogniu.
  4. Do małego garnka wlej pozostałą wodę (0,5 l) i rozprowadź w niej zawartość opakowania Zupy ogórkowej jak u mamy Winiary. Następnie wlej do garnka z wodą i warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Szczaw dokładnie opłucz, posiekaj i dorzuć do zupy ogórkowej. Gotuj jeszcze 1-2 minuty.
  7. Zupę ogórkową zestaw z ognia. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym koperkiem.

zupa ogórkowa ze szczawiem

zupa ogórkowa z jajkiem zupa ogórkowa ze szczawiem i jajkiem

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *