Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Tagi: , ,

Dziś kolejna odsłona zupy pieczarkowej.Do dzisiejszej pieczarkowej, zupełnie odmiennej od pieczarkowego kremu, który jest moim niekwestionowanym faworytem, dodałam makaron orkiszowy. Orkisz jest jedną z odmian pszenicy, która prawie wcale nie jej poddawana obróbce. Dzięki temu ma mnóstwo witamin, składników mineralnych i błonnika. Jeśli tylko mam okazję, dodaję go do różnych zup, choć zwykły makaron w mojej kuchni też ma się dobrze i równie dobrze by smakował w pieczarkowej. Pieczarki przed dodaniem do zupy podsmażyłam i poddusiłam na maśle. Połowa z nich trafiła do zupy po zblendowaniu, dzięki czemu pieczarkowa nabrała delikatnie kremowej konsystencji.

Śmietankę można zastąpić serkiem topionym śmietankowym, ale wtedy ostrożnie doprawiać solą, bo serek jest dość słony. Ponieważ pieczarkowa ma dość łagodny smak, można ją „podkręcić” nawet kilkoma łyżeczkami soku z cytryny. Ja daję tylko jedną. Mrożony groszek można jak najbardziej zastąpić świeżym. Lubię, jak jest chrupiący, dlatego czasem dodaję go już do ugotowanej zupy, albo tuż przed końcem gotowania.

Składniki:

  • udko z kurczaka bez skóry
  • ½ kg pieczarek
  • pół szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (biała część)
  • mała łodyga świeżego lubczyku
  • cebula
  • makaron orkiszowy razowy (około 1 szkl.)
  • 50 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Z udka, pietruszki, selera i pora gotuję wywar z cebulą i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.
  2. Pieczarki kroję w plasterki i duszę na maśle aż do odparowania wody, około 20 minut. Pod koniec duszenia doprawiam solą.
  3. Po odparowaniu przesmażam pieczarki razem z marchewką pokrojoną w cienkie talarki.
  4. Dodaję pieczarki do wywaru – tym razem połowę przed dodaniem zblendowałam mikserem na krem, potem dodaję ugotowany makaron, mrożony groszek i całość gotuję 5 krótkich minut.
  5. Doprawiam śmietanką i sokiem z cytryny.

 

 

 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *