Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Tagi: ,

Co roku po długiej zimie tęsknię za kolorowymi straganami uginającymi się od świeżych warzyw i owoców. Na razie cieszę oczy i podniebienie nowalijkami, szczypiorem wyhodowanym na kuchennym parapecie i kiełkami, które uwielbiam. Na ryneczku są już dostępne nasze krajowe rzodkiewki i kupuję je prawie codziennie. Czasem nie zdążę dodać ich nawet do kanapek czy twarożku, bo mąż i synek zjadają je w całości zaraz po umyciu. Nie mogłam się jednak oprzeć pokusie i wykorzystałam też rzodkiewkę jako składnik zupy.

Zazwyczaj dodawałam ją do zup serwowanych na zimno, ale pogoda na razie nas nie rozpieszcza i na orzeźwiające chłodniki muszę jeszcze nieco poczekać. Rzodkiewkę ugotowałam więc w bulionie. Nabrała delikatnego koloru i w smaku też stała się bardziej łagodna. Rzodkiewkę zazwyczaj łączę z twarogiem lub serkiem śmietankowym i stąd pomysł dodania serka do zupy, choć taką metodę zabielania zupy stosuję w swojej kuchni już od jakiegoś czasu. Serek świetnie sprawdzi się też w zupie szczawiowej lub koperkowej.

Składniki:

  •  1 litr wody
  •  2 duże ziemniaki (480 g)
  • 1 duży pęczek rzodkiewek
  • pieprz do smaku
  • kozieradka do smaku
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki serka śmietankowego (np. Turek Figura)
  • 120 ml śmietany
  • 2 kostki bulionu warzywnego Winiary
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy około 10-15 minut (ziemniaki nie powinny być jeszcze ugotowane).
  2. Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Do osobnej miski nabieramy nieco wody, w której gotowały się ziemniaki i mieszamy z śmietanką, a następnie dodajemy serek śmietankowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
  4. Do ziemniaków dodajemy pokrojone rzodkiewki i 2 kostki bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.
  5. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kozieradką i odrobiną pieprzu, i dolewamy rozrobioną wcześniej śmietanę z serkiem.
  6. Zupę rzodkiewkową obficie posypujemy koperkiem i listkami świeżej mięty.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Jak ugotować zupę rzodkiewkową?

Polecam też :

Zieloną zupę z groszkiem,cukinią i płatkami kukurydzianymi

Zupę jarzynową z cukinią

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Zupę szczawiową na wywarze z wędzonki

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *