Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Tagi: , ,

Tradycyjny wiosenny barszcz biały na zakwasie – z jajkiem i listkami młodego szpinaku. Choć barszcz biały przygotowany na wywarze z białej kiełbasy wydaje się nie mieć konkurencji (jak barszcz biały kaliski z białą kiełbasą i jajkiem), wersja wiosenna z jajkiem i szpinakiem może być dla niego prawdziwym rywalem. Jak dla mnie, obie zupy są warte pokochania. Którą z nich przygotujecie na Wielkanoc?

Składniki:

  • 0,5 l zakwasu na barszcz biały
  • 1 l wody
  • włoszczyzna (pietruszka, marchewka, kawałek selera, kawałek pora)
  • cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • łyżka chrzanu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 garści świeżego szpinaku baby
  • natka pietruszki do dekoracji
  • opcjonalnie: sok z kiszonych ogórków

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, cebulę obieramy z łupinek, warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy.
  2. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku w łupinkach, ziarenka czarnego pieprzu, gotujemy godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę.
  3. Wywar odcedzamy, zakwas na barszcz dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka z wywarem, zagotowujemy ciągle mieszając.
  4. Szpinak baby myjemy, siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę chrzanu i majeranek. W razie konieczności zakwaszamy barszcz sokiem z kiszonych ogórków.
  6. Wiosenny barszcz biały na zakwasie podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki lub ćwiartki i posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie

Wiosenny barszcz biały na zakwasie - przepis

Jak zrobić wiosenny barszcz biały na zakwasie?

Sposoby na wiosenny barszcz biały na zakwasie

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *